Man undrer sig…

Kommentar af journalist Anita Lillevang, Landdistrikternes Fællesråd.

For nylig foreslog Transportrådet, at benzinprisen fik et ordentligt hak opad. Få dage senere stod det klart, at det kan de folketingspolitiske bukser ikke holde til, så man besluttede at regningen for privatbilismens galopperende CO2-udslip i stedet skal betales af industrien, elværkerne og husholdningerne.
  
Det fik os til at ånde lettet op ude i landdistrikterne. En benzinpris på over 8 kr. literen gør allerede ondt nok i den enkeltes tegnebog. Så langt, så godt. Men..
  
Når den dag kommer, hvor miljø- og energiminister Svend Auken skal have sit regnestykke til at gå op med de løfter, han har givet om at nedsætte danskernes  CO2-udslip, kan han begynde med at kigge lidt rundt til sine minister-kolleger.
  
Trafikministeriet er det oplagte sted at begynde: her ligger ansvaret for stadig flere motorveje og en stadigt ringere kollektiv trafik. Det gør Post Danmark også, som p.t. nedlægger en lang række postbutikker i landdistrikterne. Det betyder mere kørsel og mere CO2-udslip fra folk, bosat på landet.
  
Derefter kan Svend Auken fortsætte over til Justitsministeriet, hvorfra der netop er kommet et forslag om at nedlægge 62 af de nuværende 82 retskredse og i stedet samle landets justitsvæsen i 20 større byer. Det betyder mere kørsel og mere CO2-udslip fra folk, bosat på landet.
  
Turen kan fortsætte til Sundhedsministeriet, hvor man i planlægningen af funktionsbærende enheder gerne vil skaffe os den højst mulige ekspertise i sygehusbehandlingen. Konsekvensen af de planer er, at de små sygehuse lukker og der bliver langt til ambulant behandling, til skadestuen, til indlæggelser og fødeafdelinger og for de pårørende, når de skal på besøg hos de indlagte. Det betyder mere kørsel og mere CO2-udslip fra folk, bosat på landet. (Amterne prøver samtidig at finde penge til at betale praktiserende læger for at slå sig ned i udkantsområderne, for de gør det ikke af sig selv. Folk på landet skal fremover søge akut hjælp hos nogle praktiserende læger, der ikke er der –  i stedet for at opsøge den skadestue, som heller ikke er der mere).
  
Turen kan gå videre til Erhvervsministeriet, hvor Dansk Supermarked i en uhellig alliance med Forbrugerrådet presser på for at få lukkeloven afskaffet, hvilket igen vil betyde en trussel for den lokale dagligvareforsyning i landdistrikterne. Og mere kørsel og mere CO2-udslip fra folk, bosat på landet.
  
Jo, listen er lang: kaserner, seminarier, Told & Skat , redningsstationer, korte videregående uddannelser… alle steder går det i retning af rationaliseringer, der af en eller anden grund altid er lig med centraliseringer og en bevægelse fra de små enheder mod de store, fra de mindre samfund mod de store byer. Og dermed mere kørsel og mere CO2-udslip fra folk, bosat på landet.
  
I Indenrigsministeriet vil den plagede miljø- og energiminister opleve, at her opfordres amter og kommuner til at udarbejde en landdistriktspolitik og gøre landdistrikterne økonomisk selvbærende. Men kommunerne har da også fået et par vink om, at mange af dem egentlig er temmelig små, så der kan sikkert rationaliseres her også.
  
Måske vil der være lidt te og sympati at finde i Forskningsministeriet for Svend Auken. Det har jo længe forlydt, at IT skal redde verden – eller i hvert fald landdistrikterne.
  
Men det ville klæde staten og dens institutioner, at de selv gik foran ved at insistere på at bevare offentlige institutioner i de mindre byer og dermed demonstrere, at IT kan overkomme mange fysiske afstande. Og at den fysiske tilstedeværelse af et retsvæsen, et sundhedsvæsen, af uddannelsesinstitutioner og offentlig og privat service er et bevis på, at landdistrikterne er en væsentlig og værdsat del af det danske samfund, også når den sidste festtale er holdt.
  
Den gustne virkelighed er vel desværre den, at når først det hele er lukket på landet og samlet i de større byer – så får vi gokket og den fordoblede benzinpris, fordi CO2-udslippet er gået definitivt grassat.
  
Og så bliver landdistrikternes økonomisk selvbærende udvikling til høflig selvforvaltning af egen elend

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *