Lokal centralisering – en model for offentlige serviceydelser på landet

af lektor Gunnar Lind Haase Svendsen, IFUL

Med baggrund i en række historiske og nutidige eksempler fra Danmark og Holland foreslår lektor Gunnar Lind Haase Svendsen i IFUL REPORT 7/2008 en strategi til sikring af fremtidens offentlige service i landdistrikterne. Udgangspunktet er det danske velfærdsprincip om lige adgang til offentlige ydelser uanset bopæl, og rapporten slår fast, at det i fremtiden vil forudsætte investeringer. I modsat fald vil de offentlige serviceydelser blive afviklet med en indlysende risiko for en tilsvarende afvikling af bopælssamfund på landet. Således slås det fast i rapportens forord, at ”der er behov for nye, robuste modeller for offentlig service i trængte udkantsområder”.

”Lokal centralisering” anbefales derfor som en strategi, der kombinerer den samfundsmæssigt dyre decentralisering af serviceydelser med den billigere, men samtidigt for landdistrikterne risikable centralisering af serviceydelser i større bycentre. Desuden indeholder rapporten 12 konkrete politikanbefalinger til gennemførelse af lokal centralisering, bl.a. 1) etablering af multifunktionelle centre, som det f.eks. er set i Auning på Djursland, 2) borgerinddragelse og 3) professionalisering af processen.

Anbefalingerne drejer sig ikke blot om den fysiske tilstedeværelse af serviceydelserne, men også om deres betydning for fastholdelse og udvikling af den såkaldte ”sociale kapital”, som traditionelt har været stærk i landdistrikterne, og som rapporten anser for afgørende for en samlende, demokratisk udvikling.

Klik her for at se rapporten på IFULs hjemmeside.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *