Landsbysamfundene har en fremtid

Carsten Abild, formand for “Landsbyerne i Danmark” skriver:
Siden kommunalreformen i 1970 har der hos landbefolkningen med god grund været stor nervøsitet for fremtiden. Skoler, nærbutikker, foreninger, håndværk og småindustri, arbejdspladser osv. er blevet nedlagt. I landzone var kun landbrug, skovbrug og fiskeri tilladt, og der måtte ikke bygges nye boliger. Landsbysamfundene skulle afvikles. Det var byerne, der skulle udvikles. Det var i byerne, velfærdssamfundet skulle opbygges. Derfor har byerne også de seneste årtier fået milliarder af kroner i byfornyelsesmidler. 
Men landsbysamfundene ville ikke give op. De har utrætteligt kæmpet for deres overlevelse og berettigelse. Men nu lysner det. Lovgivningen er blevet lempet, og hver femte dansker bor fortsat på landet. Det har fået politikerne til at overgive sig og erkende, at landbefolkningen også skal have del i velfærdssamfundet, og at der i vore landsbyer og landdistrikter kan leves en tilværelse, der er lige så værdifuld, som livet i byen.
Derfor ser vi nu et spirende samarbejde mellem kommunalpolitikere, beboerforeninger, borgerforeninger, lokalråd, landsbyråd, ildsjæle, erhvervsråd, landbruget med flere om at skabe en fremtid for kommunens landsbyer og landdistrikter.
Vigtigt er det, at landsbyskolerne bevares. Landsbyskolens skoledistrikt er landsbysamfundenes nye udviklingsområde. Det er i hvert enkelt skoledistrikt, der skal ske mere bosætning og skabes nye arbejdspladser.
Mere bosætning kræver byggegrunde og nye boliger i vore landsbyer. Og børnefamilier vil gerne flytte på landet for at få en ”blødere velfærdstilværelse” med dyr og natur, rolige omgivelser, et aktivt foreningsliv, indflydelse på egen hverdag og et folkeligt fællesskab.
Nye arbejdspladser kan skabes i de mange tomme landbrugsbygninger, der kan blive gode rammer for iværksættere, håndværk og småindustri, lager, kontorer osv. Bredbåndsnettet er afgørende for hjemmearbejdspladser og højteknologiske virksomheder. 
Også ferieboliger kan indrettes på landet i ledige bygninger. De ligger ofte naturskønt ved skov og strand, må lejes ud hele året og kan være med til at styrke turismen og forlænge turistsæsonen.
Landsbysamfundene har en fremtid.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *