Landsbyerne lever stadig

Nyhedsmagasinet “Danske Kommuner” skriver: 
Selv om landsbyer og landdistrikter ifølge den offentlige debat er ramt af affolkning, går i det virkeligheden fremad mange steder. Halvdelen af de danske landsogne har fået flere beboere gennem de sidste ti år. Rygtet om landsbyernes død er stærkt overdrevet. Det konkluderer forskere fra Syddansk Universitet i Esbjerg, der har undersøgt befolkningsudviklingen i landområderne gennem det sidste årti.

Ifølge undersøgelsen har 53 procent af landsognene fået flere indbyggere i perioden. Selv i de såkaldte udkantsområder, der ellers er præget af afvandring, har hver tredje landsby oplevet en befolkningsfremgang mellem 1997 og 2007.

– Det er vigtigt, at vi lærer af de landsbyer, hvor det går godt, og ikke kun forbinder yderområderne med tilbagegang, siger landdistriktsforsker Pia Heike Johansen fra SDU.

Ifølge formanden for Landsbyerne i Danmark Carsten Abild er de små byer på vej mod en gylden periode.

– Vi ved, at 15 procent af byboerne gerne vil have et mere overskueligt liv, hvor de selv kan være med til at påvirke de nære omgivelser. Den mulighed finder de i velfungerende landsbyer, siger han.

– Folk får både ansvar og identitet i landsbyerne, hvor de selv skal levere en indsats. I de nye storkommuner har du ingen identitet, men det kan man opnå i en landsby med egen idrætsforening, kulturhus og skole, understreger Carsten Abild.

Lektor Jørgen Møller fra Aalborg Universitet har tidligere været fremme med forslaget om at jævne halvtomme, nedslidte landsbyer med jorden. Det holder han fast ved.

– Der findes ufatteligt mange grimme bygninger på landet, og der findes også mange småbebyggelser, der har det skidt. Men heldigvis er der også solstrålehistorier, hvor lokale ildsjæle gør en forskel. Mange børnefamilier, især mens børnene er nogenlunde små, kan have et fantastisk liv på landet, hvis man via foreninger og forsamlingshuse får opbygget en lokal identitet, siger han.

Definitionen på en landsby er samlinger af huse med mere end 200 og færre end 1.000 indbyggere.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *