Gold folketingsdebat om landdistrikter

“Udkantsområdernes situation er for alvorlig til at druknes i en gold diskussion mellem støttepolitik og liberalt råderum, ” siger en skuffet Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd, efter tirsdagens forespørgselsdebat i Folketinget om landdistrikternes situation.
“Landdistriktspolitik kan ikke lade sig gøre i et vakuum af blokpolitik og det var desværre det, landdistriktsdebatten udartede sig til. Men begge sider har jo ret,” siger Thorkild Ljørring Pedersen.
“Der er brug for både råderum og for målrettede støtteordninger, der kan hjælpe nye initiativer i gang.”

Forespørgselsdebatten endte med en vedtagelse af et forslag, fremsat af regeringspartierne og Dansk Folkeparti. Forslaget lægger op til yderligere kortlægning af udviklingen i forskellige typer landdistrikter for at afklare årsagen til at nogle landdistrikter har fremgang, mens andre – typisk udkantsområderne – oplever økonomisk og befolkningsmæssig tilbagegang i disse år.
“Forslaget udskyder ethvert initiativ overfor de udsatte områder til folketingssamlingen 2004/2005 og det går bare ikke,” erklærer Thorkild Ljørring Pedersen.
“Der skal handling til nu, ikke først om 1½ -2 år. Udkantsområderne udvikler sig til ubeboede naturreservater eller rene overførselsområder, hvis der ikke tages fat nu. Det er deprimerende, at regeringen og Dansk Folkeparti skubber problemerne fra sig ved at ønske yderligere undersøgelser af et problem, der allerede er dokumenteret af både forskningsinstitutioner og organisationer.”

Landdistrikternes Fællesråd har udarbejdet et seks punkts forslag til en målrettet indsats for at komme de trængte udkantsområder til hjælp. Forslaget, der er sendt til samtlige politiske partier i Folketinget, indeholder uddannelsespolitik, erhvervs- og iværksætterpolitik målrettet udkantsområderne, forslag til decentralisering og udflytning af offentlige arbejdspladser samt forslag til en mere målrettet anvendelse af bl.a. Indenrigs- og Sundhedsministeriets Landdistriktspulje og Fødevareministeriets Landdistriktsstøttemidler. Endelig peger Fællesrådet på behovet for at oprette eksperimentelle frizoner, hvor udviklingsforsøg i stor skala kan afprøves.

“Landdistrikternes Fællesråd har peget på en række konkrete områder, hvor der kan tages fat nu og vi ser det meget gerne afspejlet i Finansloven for 2004,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, som efter tirsdagens debat dog ikke er særlig optimistisk:
“Det eneste opløftende er, at Folketinget da er blevet opmærksomt på, at dele af landet er i tilbagegang.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *