Friture-bilerne kommer

5,50 kr. for en liter CO 2-neutralt brændstof i stedet for diesel – og bilen kører derud a’ som den plejer. I hvert fald hvis man er indehaver af en dieselbil med forkammer-motor, typisk VW, Mercedes, Toyota eller Peugeot og lader den bygge om til at køre på koldpresset planteolie.

Det er ikke fremtidsmusik, men kan lade sig gøre den dag i dag. Fire værksteder i Danmark råder nu over autoriserede mekanikere, der kan foretage ombygningen – hvis man ellers har pengene til ombygningen af bilens motor, for det koster 3.800 kr. pr. cylinder.

Mange kræfter inden for den alternative energi arbejder på at gøre privatbilen mere “grøn” ud fra den erkendelse, at privatbilen ikke kan undværes i dagens Danmark – og slet ikke hvis man bor på landet.

Ude på landet dyrker man raps, som bruges til foderkager – og når foderkagerne presses, får man rapsolie som biprodukt. Rapsolien kan bruges som brændstof – så måske kan landdistrikterne med tiden blive selvforsynende med energien til de biler, de så nødig vil undvære.

Teknologien findes: oliepresser, der kan bruges på den enkelte gård eller i landsbyen i fællesskab og metoder til ombygning af dieselbiler til planteolie biler. I dag kører der i alt syv biler på rapsolie i Danmark, men den olie, de kører på, er oftest købt i Tyskland, da der ikke er en egentlig produktion af rapsolie til formålet i Danmark. I Tyskland er der ved at blive opbygget et net af raps-tankstationer og prisen på en liter rapsolie er her ca. 3,50 kr. – en pris, som også vil kunne nås i Danmark, hvis produktion og efterspørgsel bliver sat lidt i system.
Den 13. juni samles de grupper og enkeltpersoner, der arbejder med emnet, i Sall ved Hammel for at udveksle erfaringer og opdatere deres samlede viden. Erfaringsudvekslingen drejer sig bl.a. om motorer, der kører på rapsolie, om decentral kraftvarme og dyrkning og presning af rapsolie. Alle interesserede er velkomne.

Yderligere oplysninger om raps biler og vegetabilsk energi hos:

Nicholas Max Hansen, Midtjysk Energikontor, tlf. 86 96 96 24 eller 75 62 89 00.
Niels Ansø, Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi, tlf. 97 95 66 00.
Leif Petersen, Rapsoline-gruppen, Falster, tlf. 54 44 30 71

Flg. værksteder er autoriserede til at foretage ombygninger af dieselbiler til rapsoliebiler efter Elsbett-princippet:
L.H. Bilcenter, Odense, tlf. 66 19 39 00
Asaa Auto- og karosseriværksted, Aså, tlf. 95 85 19 40
Jøla Rådved Maskincenter, Horsens, tlf. 75 65 64 00 (forhandler også oliepresser)
Jens Junker A/S, Hillerød, tlf. 48 26 86 22.

I forbindelse med mødet i Sall d. 13. Juni holder Midtjysk Energikontor åbent hus, hvor der bl.a. er lejlighed til at se rapsmobilen, opleve en oliepresse i drift og bese foreningens lavenergihus. Mødet holdes kl. 11- 13, åbent hus fra kl. 13 – 17.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *