Flere svage forbrugere hvis lukkeloven afskaffes

"De stærke forbrugere skal nok klare sig, så det er på tide at vi forsvarer de svages interesser. Og det er i de svage forbrugeres interesse, at lukkeloven bevares som den er."
   
Det siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd, i en kommentar til en ny rapport fra Erhvervsministeriet, som belyser konsekvenserne af en ophævelse af lukkeloven.
 
"Rapporten fremhæver, at en afskaffelse af lukkeloven vil give en velfærdsgevinst på omkring 2200 kr. om året for en gennemsnitsfamilie. Men nævner også, at der for de svage forbrugere måske bliver tale om et velfærdstab i stedet," siger Thorkild Ljørring Pedersen.
   
"Samtidig vil en afskaffelse af lukkeloven givet betyde, at en række små dagligvarebutikker på landet vil dreje nøglen om og dermed gøre gruppen af svage forbrugere endnu større. Er det, hvad vi ønsker af vores velfærdssamfund? At de i forvejen stærke får en velfærdsgevinst, mens de svage får et velfærdstab?"
 
Rapporten fejer efter Thorkild Ljørring Pedersens mening de svage forbrugere til side, fordi der er tale om en lille – og dermed politisk uinteressant – gruppe. I rapporten foreslår man i  stedet, at der gribes til politiske foranstaltninger til støtte for "den sidste butik", hvis en afskaffelse af lukkeloven truer dens eksistens.
 
"Det er i fuldkommen modsætning til ønsket om at gøre landdistrikterne økonomisk selvbærende. Kender jeg købmænd og brugsuddelere på landet ret, vil de hellere have rimelige vilkår at drive forretning på end de vil have politiske støtteordninger. Og vi har jo netop med PostDanmarks behandling af postbutikkerne i landsbyernes dagligvarehandler set et eksempel på, at tillægsfunktioner ikke er en varig garanti for butikkens eksistens."
  
Landdistrikternes Fællesråds formand opfordrer derfor politikerne til at spørge sig selv, hvem en afskaffelse af lukkeloven vil gavne.

Rapporten "Regulering af butikkernes åbningstider" er udsendt af Erhvervsministeriet og kan downloades på ministeriets hjemmeside: www.em.dk/publikationer.

Indkøbsmuligheder giver livskvalitet

Hvem er "den svage forbruger"?  Den typiske definition er: en person uden bil og med mere end 2 km. til nærmeste dagligvarebutik. I så fald er ca. 3 pct. af befolkningen svage forbrugere.
"Den definition er for snæver," siger konsulent i Ældremobiliseringen Jette Thuesen.
"Blandt de ældre tæller det i høj grad med, om de har adgang til kollektiv trafik, den enkeltes funktionsevne, og hvilke praktiske og sociale behov indkøbsturen opfylder."
  
Jette Thuesen forudser, at gruppen af svage forbrugere vil stige i fremtiden, fordi vi alle bliver ældre og ønsker at blive længst muligt i eget hjem. Hvis lukkeloven afskaffes og butiksdøden stiger, vil gruppen vokse endnu hurtigere.
  
At kunne købe ind selv har stor betydning for de ældres livskvalitet. Indkøbsturen giver selvrespekt, selvbetemmelse,  motion og afveksling og social kontakt til andre. Bløde værdier, som ikke altid kommer med, når der udarbejdes statistikker og rapporter.
  
1. juli søsætter Ældremobiliseringen derfor et projekt om "Dagligvarehandel og de svage forbrugere" som gennem to-tre pilotprojekter skal udvikle lokalt bæredygtige indkøbsordninger i et samarbejde mellem det lokale handelsliv, kommunen og det lokale foreningsliv.
  
"Vi ønsker at støtte en udvikling på lokalsamfundets præmisser og med brug af lokalsamfundets ressourcer," siger Jette Thuesen om projektet, der er støttet af Landdistriktspuljen.

Huspriserne stagnerer når butikken lukker
"De unge familier kigger efter skole og indkøbsmuligheder, når de ser på hus," siger ejendomsmægler Arne Blomstrøm, Ejby på Fyn.
"Vi kan se, at ejendomspriserne står stille i de lokalsamfund, der ikke længere har en dagligvarebutik, mens priserne er steget alle andre steder."
  
Arne Blomstrøm kan også konstatere, at mange ældre føler sig tvunget til at flytte fra land til by:
"De flytter, når de ikke længere kan køre bil, fordi de ikke ønsker at være afhængige af andres hjælp."

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *