Erfaring med Lokale AktionsGrupper

IFUL: Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter skriver:
Hermed udgives en af de første europæiske rapporter om de foreløbige erfaringer med etablering af Lokale AktionsGrupper (LAG’er) under EU’s landdistrikts- og fiskeriudviklingsprogram 2007-2013. Rapporten er bestilt og finansieret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – FødevareErhverv og udarbejdet af IFUL-medarbejderne Annette Aagaard Thuesen og Jens Fyhn Lykke Sørensen.

Undersøgelsen baserer sig på et spørgeskema, der i juni 2008 udsendtes både til LAG’ernes bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer. Der indkom i alt 500 besvarelser: hhv. 64,5% af bestyrelsesmedlemmerne og 90,2% af koordinatorerne. Analysen heraf peger på, at LAG- organiseringen fortsat er under udvikling: mange bestyrelsesmedlemmer finder ganske vist i det store hele LAG-arbejdet spændende og udfordrende, og at der udvikles gode projekter, men de oplever også en relativt traditionel arbejdsform,  hvor det kan være svært at inddrage større dele af medlemsskaren i det pågældende LAG-område. Endelig oplever de visse hindringer i arbejdet, fx i form af programmernes regelsæt.

Udover at påvise nogle skævheder i bestyrelsessammensætningerne – kun 29% kvinder og 65% af alle adspurgte er over 50 år – byder rapporten på en række bemærkelsesværdige resultater, fx at det generelle uddannelsesniveau er meget højt, og at uddannelsesniveauet er højest i de traditionelle udkantsområder. Det er ligeledes – set fra et europæisk synspunkt – interessant, at andelen af bestyrelsesmedlemmer, der repræsenterer offentlige myndigheder, kun er 14%, mens de danske krav for at sikre bestyrelserne mod offentlig overrepræsentation blev sat til 30%.

Rapporten er primært en kortlægning af de hidtidige erfaringer med LAG-arbejdet og omfatter ikke i sig selv egentlige anbefalinger til det fortsatte arbejde. Analysen vil dog danne grundlag for yderligere videnskabeligt arbejde i fremtiden.

Yderligere oplysninger ved henvendelse til kandidatstipendiat Annette Aagaard Thuesen tlf. 6550 4225. E-mail: aat@sam.sdu.dk. Rapporten er udkommet i IFULs skriftserie som IFUL Report 9/2008 og findes på IFUL’s hjemmeside.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *