En national strategi for landdistrikterne

“Vi kan ikke stiltiende se på, at Danmark er ved at knække over i et A-Danmark og et B-Danmark. Et A-Danmark med vækst og velfærd for de 90 % af befolkningen og et B-Danmark – udkantsområderne – med stagnation eller direkte tilbagegang for de sidste 10 %. Der er brug for en national strategi for landdistrikterne – med hovedvægten lagt på, hvordan vi løser udkanternes problemer.”
Det siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Thorkild Ljørring Pedersen – og han har også en række bud på, hvad der kan gøres:
“Måske skal vi se nærmere på, hvordan de støttemidler, der er til rådighed, rent faktisk bruges. De kan måske gives mere målrettet og bidrage til at holde basale servicefunktioner i udkantsområderne som f. eks. skoler og sundhedstjeneste på et forsvarligt niveau.”
Thorkild Ljørring Pedersen peger på, at der er gang i mange aktiviteter i landdistrikterne – men at det til gengæld kniber med udvikling. Og igen er det i landets udkantsområder, det står værst til.
“De bynære landdistrikter klarer sig godt i disse år og vil sikkert gøre det fremover. Men udkanterne har brug for et seriøst økonomisk løft. Det kan vi ikke overlade til kommuner og amter at sørge for: havde de magtet det, var det sket for længst.”
Fællesrådets formand foreslår derfor, at der – udover en national strategi for landdistrikterne – kanaliseres målrettede udviklingsmidler i stor skala til de dårligst stillede egne af landet.
“Hvis vi mener at Danmark fremover skal være et velfærdssamfund, må det også gælde for de tyndest befolkede egne. Jeg tror ikke, vi skal være bange for konkurrenceforvridning og vi skal være parate til at overveje f. eks. skattebegunstigelser, hvis vi vil sætte en udvikling i gang i udkantsområderne.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *