Elektroniske veje er lige så vigtige som veje af asfalt

Regeringen påtager sig ansvaret for udbygning og vedligeholdelse af det overordnede vejnet i Danmark, men fralægger sig ansvaret, når det gælder en tilsvarende udbygning af de elektroniske kommunikationsveje.
  
Det fremgik af statsminister Poul Nyrup Rasmussens åbningstale tirsdag, hvor han om Danmark i videnssamfundet bl.a. sagde, at de fleste investeringer i bredbånd og netværk vil være private. Og det vækker utilfredshed hos Landdistrikternes Fællesråd.
  
"I videnssamfundet er de elektroniske veje lige så vigtige som dem af asfalt og alt for vigtige til at overlade til TeleDanmarks markedsorienterede planlægning, " siger formanden for Fællesrådet, Thorkild Ljørring Pedersen.
  
"Vi ser for tiden det ene eksempel efter det andet på, at det er de store bykoncentrationer, der får fordelene af nye elektroniske services, mens de mindre byer og landdistrikterne sakker agterud og må vente i årevis på f. eks. ADSL-forbindelser – hvis de overhovedet får dem."
  
Den mangelfulde kabling i landdistrikterne har alvorlige følger. Først og fremmest spændes der ben for den erhvervsudvikling i de tyndere befolkede områder, der ellers er bred enighed om skal styrkes. Det betyder også at adgangen til oplysning, uddannelse, kommunikation og kultur er både dyrere og dårligere på landet end i byerne – og at kløften vil vokse i de kommende år.
  
"Vi har i mange år hørt, at med IT vil de fysiske afstande miste betydning og at den globale landsby er en realitet. Men vi mangler at se det i virkeligheden," konstaterer Thorkild Ljørring Pedersen.
  
"Det er stadig sådan at licensbetalere på landet betaler for nu snart to public service-TVkanaler, som de ikke kan se; at de hurtige, billige og sikre ADSL-forbindelser, der kan understøtte hjemmearbejdende, iværksættere og forureningsfrie, vidensbaserede erhverv på landet ikke er til rådighed inden for en overskuelig fremtid og at f. eks. fjernundervisning, folkelig oplysning og anden mellemmenneskelig IT-kommunikation fortsat skal foregå via dyre og ustabile modem-forbindelser i landdistrikterne, mens befolkningen i byerne kan trykke speederen i bund på informationsmotorvejen."
  
Landdistrikternes Fællesråd opfordrer derfor Folketinget til at påtage sig ansvaret for at udbygningen af de elektroniske veje i landdistrikterne fremskyndes mest muligt, så det ikke overlades til TeleDanmark alene at bestemme udbygningstakten.
  
"TeleDanmark er et privat selskab som først og fremmest skal præstere et overskud til aktionærerne. Landdistrikternes adgang til IT er så væsentligt et samfundsanliggende, at de politisk ansvarlige ikke bør overlade det til markedskræfterne alene," fastslår Thorkild Ljørring Pedersen.
  
Regeringens lovkatalog bebuder i december måned en redegørelse fra finansministeren om investeringer i Danmarks fremtid. Landdistrikternes Fællesråd forventer, at den vil indeholde et afsnit om en forstærket IT-udbygning i landdistrikterne.

Se faktaboks

Fakta om kabler i Danmark:
Selvom der 1996 har været fri konkurrence mellem teleselskaberne i Danmark, gælder et kun telefoni-tjenester. TeleDanmark har fortsat koncession – og dermed monopol – på at trække de kabler, som telefoni, internet, TV- og radiosignaler m.v. sendes i. Det betyder, at TeleDanmark formelt ejer kablerne, men skal stille dem til rådighed for konkurrerende selskaber som Telia, Get2Net, Cybercity m.fl. Det er derfor suverænt TeleDanmark, der bestemmer hvor og i hvilket tempo, nye og hurtigere forbindelser skal etableres.
Staten solgte i 1998 sin aktiemajoritet i TeleDanmark til det amerikanske teleselskab Ameritech, der året efter fusionerede med det ligeledes amerikanske SBC.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *