Ekstra penge til modelprojekter

PÆDAL – Projekt Ældres Dagligvarehandel på Landet – i tilknytning til Ældremobiliseringen, har nu fået bevilget en ekstra sum penge, således at arbejdet med bl.a. fire modelprojekter kan fortsætte.

Projektet går ud på at skærpe opmærksomheden omkring transportsvage ældres livsvilkår på landet, specielt med hensyn til dagligvareforsyning. Det indebærer dels en analyse af forholdene og problemets art og størrelse, dels en etablering af nogle modelprojekter, der kan vise forskellige løsningsmuligheder som er økonomisk bæredygtige og politisk acceptable. Desuden arbejdes der hen mod at myndigheder, beslutningstagere og lovgivere går i gang med at etablere et grundlag for langsigtede løsninger.

Oprindelig skulle projektet vare godt to år, men i første omgang blev der kun bevilget 400.000 kr. fra Indenrigsministeriets Landdistriktspulje, så projektet blev reduceret. Nu er der imidlertid bevilget yderligere 250.000 kr. og arbejdet med de fire modelprojekter fortsættes sideløbende med en række andre aktiviteter.

Modelprojekterne, der nu fortsættes, spænder vidt. I Rødekro arbejdes der bl.a. med fax-baseret bestilling af dagligvarer, i Søndersø laves der forsøg med indkøbsbusser til lokale dagligvarebutikker, i Haderslev arbejdes der for etablering af ny praksis efter butiksdød i to landsbyer og i Dragsholm søges etableret en ny praksis efter at de lokale butikker ikke længere kan udføre dagligvareforsyning til de svage forbrugere.

Bevillingen betyder, at man nu kan gå videre med modelprojekterne, og der ventes en afrapportering i løbet af et års tid.

Ved siden af modelprojekterne arbejder PÆDAL fortsat med en række andre opgaver, formidling af gode ideer og registrering af hvorledes der etableres forskellige ordninger rundt om i landet. En række nye tiltag – der vil kunne bedre dagligvareforsyningen til de svage forbrugere i de tyndtbefolkede områder – er undervejs forskellige steder i landet. Det viser sig bl.a. at der er etableret flere rullende butikker, der kører ud til svage forbrugere i de tyndtbefolkede områder.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *