Egnsudvikling med langt sigte

Er egnsudvikling virkelig nødvendig i dagens Danmark? Ja, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd. Mens størstedelen af Danmark har nydt godt af højkonjunktur og gode tider, er udkantsområderne stille og roligt sakket agterud.
“Hvis vi skal have Danmark i balance, må vi række udkantsområderne en hånd i form af en moderne egnsudvikling,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
“Den gamle egnsudvikling i 60’erne og 70’erne rettede sig direkte mod virksomhederne og satte dem i stand til at opsuge en stor, ufaglært arbejdskraft-reserve. Desværre tog den ikke højde for, at nutidens og fremtidens arbejdsmarked stiller store krav til uddannelse. Nu står vi i en situation, hvor en stor del af det ufaglærte arbejde er flyttet til lande med lavere lønninger. Udkantsområdernes store problem er et uddannelsesmæssigt efterslæb.”
Landdistrikternes Fællesråds bud på en moderne, langsigtet egnsudvikling er først og fremmest bedre uddannelsesmuligheder i udkantsområderne. Folkeskolerne og ungdomsuddannelserne skal være landets bedste og der skal udvikles billig og tilgængelig efter- og videreuddannelse til den voksne befolkning.
“Gode uddannelsesmuligheder kombineret med sted-tillæg til højtuddannet arbejdskraft og måske skattesubsidier til virksomheder, der etablerer sig i udkantsområder kan være midlerne til at løfte dem op på et niveau, der nærmer sig landsgennemsnittet,” siger Thorkild Ljørring Pedersen, der ikke forventer at en uddannelsesmæssig oprustning giver resultater med det samme. Men at den over en længere tid vil vise sig at give udkantsområderne ny energi, inspiration og evne til at tage ansvar for egen udvikling.
“Målet må være, at alle egne i landet bliver mest muligt økonomisk selvbærende. Uanset hvor i Danmark man bor, bør man kunne finde arbejde inden for en rimelig afstand og have adgang til både offentlig og privat service på et anstændigt niveau.”

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *