Der er brug for handling – ikke løfter

"Det er brandærgerligt hvis indenrigs- og sundhedsministerens årlige Landdistriktsredegørelse ikke kommer til debat i Folketingssalen i år," fastslår Thorkild Ljørring Pedersen, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
"En debat i Folketingssalen kan måske omsider få regeringen til at spille ud med, hvad den helt konkret har tænkt sig at gøre for at leve op til sin egen målsætning for landdistrikternes udvikling."
Da regeringen tiltrådte for over et år siden, stod i bl.a. i regeringsgrundlaget:
"Den danske befolkning skal sikres gode og ligelige levevilkår – uanset hvor i landet man bor. Regeringen ønsker at alle områder af landet skal være attraktive områder for udvikling og bosætning, således at der kan oppebæres en geografisk spredning af befolkningen og den økonomiske aktivitet. Regeringen vil tilstræbe, at den regionale udvikling på lang sigt fører til mindre ulighed i service, beskæftigelse og økonomiske vilkår i regionerne."
Efter nogle gode år sidst i 90'erne er udviklingen igen begyndt at gå den forkerte vej på landet. Ikke i alle landdistrikter, for de bynære landdistrikter med let adgang til infrastruktur og arbejdspladser er næsten ved at blive kvalt i deres egen succes. Mange af de traditionelle landkommuner og især udkantsområderne oplever til gengæld fraflytning, stagnation eller direkte tilbagegang. Aktuelle tal fra bl.a. AKF og Fødevareøkonomisk Institut viser, at denne udvikling vil forstærkes i de kommende år.
"Regeringen lægger vægt på at vækst skal sikres gennem skabelse af flere private arbejdspladser," siger Thorkild Ljørring Pedersen. "Men der opstår ikke nye, private arbejdspladser af sig selv i de økonomisk trængte områder i landet. Så var det sket for længst. Vi må konstatere at amter, kommuner, det lokale erhvervsliv og de aktive borgere kan ikke løfte opgaven alene."
I Landdistriktsredegørelsen  står bl.a., at den økonomiske og erhvervsmæssige udvikling i landdistrikterne og i landkommunerne er blot ét – men et meget afgørende – element, som regeringen vil prioritere.
"Vi ser frem til at erfare, hvordan regeringen i praksis vil udmønte sin prioritering af den økonomiske og erhvervsmæssige udvikling i landdistrikterne," siger Thorkild Ljørring Pedersen.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *