De stempler både breve og bøger

At landsbyens sidste butik også fungerer som posthus er ikke noget nyt. Men at en kommune, en borgerforening og et museum går sammen om at drive bibliotek, posthus og museumsvirksomhed i samme lokale er noget nyt.

Huset ligger i Nordby på Samsø og fungerede som skole til omkring 1920.Siden 1965 har biblioteksfilialen haft lokaler i huset – og den fik posthuset som nabo i 1975. Desuden er der ventesal til rutebilen og offentlige toiletter i huset.

Da posthuset ikke længere kunne bære sig selv økonomisk, måtte noget gøres. Løsningen blev, at kommunen, som ejer huset, byggede om, så bibliotek og posthus fremover deler et fælles, stort lokale og betjenes af 1 -2 personer, der både kan stemple breve og bøger.

Den daglige drift ligger i hænderne på Økomuseum Samsø, hvis opgave det er at vise Samsøs historie og udvikling. Det gør de bl.a. ved at det nye biblioteks-posthus er blevet indrettet med et interiør, der viser en typisk offentlig bygning på landet omkring ca. 1930. Der er også et par små udstillinger i biblioteks-posthusets lokale.

Det ældre interiør skal man ikke lade sig snyde af – for som posthus er det helt moderne og kan klare alle slags post- og bankforretninger. Det nye samliv med biblioteksfilialen betyder, at posthuset indtil videre er sikret overlevelse – og både posthus og bibliotek har fået øget åbningstiden i forhold til dengang de lå hver for sig. Økomuseum Samsø har netop fået en bevilling fra Indenrigsminsteriets Landdistriktspulje, så til sommer åbner der en udstilling om Nordby og en internet-café i de lokaler i huset, hvor posthuset tidligere holdt til.

– Vi håber at have sat en god udvikling i gang, så både fastboende og turister bruger posthus og bibliotek flittigt, for jo flere brugere, jo bedre økonomi får vi – og så kan vi øge åbningstiden og tilbuddene yderligere, siger museumsinspektør Lis Nymark fra Økomuseum Samsø.

– Vi vil gerne gøre Nordby Posthus og Bibliotek til et levende sted med et historisk præg, hvor det er hyggeligt at komme og vi vil gerne vise, at meget kan lade sig gøre hvis man tænker lidt utraditionelt.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *