Biogasanlæg

Biogasanlæg kan nedbryde miljøfremmede stoffer

Der er godt nyt på vej til landmændene, miljøet – og til alle andre, der har miljøproblemer inde på livet. Bladet “Dansk Bioenergi” beretter, at en forskergruppe fra Institut for Bioteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet har undersøgt biogasanlægs evne til at nedbryde miljøfremmede stoffer – og indtil videre ser det lovende ud.

Forskergruppen har undersøgt fire almindeligt forekommende miljøfremmede stoffer, bl.a. de meget omtalte phthalater (blødgørere til plast) og stoffet LAS, som bruges i bl.a. vaskepulver. Stofferne er mistænke for at være kræftfremkaldende og virke forstyrrende på hormonbalancen. De opkoncentreres i slam fra rensningsanlæg, – det slam, som i princippet kan spredes på markerne som gødning. Men på grund af indholdet af miljøfremmede stoffer er mange landmænd skeptiske overfor at bruge det næringsrige slam som gødning – og det betyder, at slammet mange steder bliver sendt til forbrænding i stedet.

Forskergruppen har i deres forsøg løbende tilført slammet til biogasanlæg og det ser ud til at de fire undersøgte stoffer nedbrydes af processerne i biogasanlægget. Samtidig udnyttes slammets energiindhold bedre – og landmændene slipper for at få stofferne spredt ud i miljøet.
Der er foreløbig kun tale om laboratorieforsøg, men forskergruppen konkluderer, at biogasanlæg kan indgå som et element i bekæmpelsen af miljøfremmede stoffer.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008, Nyhedsbrev. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *