Årets Landsby 2008 efterlyses

“Landsbyerne i Danmark” skriver: 
”Landsbyerne i Danmark” ønsker for 14. gang at udnævne en af Danmarks mange aktive landsbysamfund til ”Årets Landsby”. I forbindelse hermed vil vi for første gang opfordre til, at der i kommunerne udnævnes ”Kommunens Landsby”. Kommunevinderne går så videre i den landsdækkende konkurrence om at blive ”Årets Landsby 2008”. Landsbyer i kommuner, hvor der ikke udnævnes en ”kommunens Landsby”, kan deltage i landskonkurrencen.
Deltagende landsbysamfund skal have under 1000 beboere, der skal være en skole, et forsamlingshus (værested) og en kirke. De tidligere udnævnte landsbyer er: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svinninge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl (se hjemmeside: www.paagjoel.dk ).
Emnet for 2008 er: ET  LANDSBYSANFUNDS  FYSISKE  UDVIKLING (bosætning, erhverv, arbejdspladser, turisme) OG  KULTURELLE   VÆKST   (lokal identitet, kulturinitiativer, foreningsliv, folkeligt fællesskab). Som bekendt er der i dag stor politisk og folkelig interesse for at skabe mere vækst og udvikling på landet. Folketingspolitikere og ministre arbejder positivt. Regionerne ønsker med handlingsplaner at skabe vækst i yderområderne.
De kommunale politikere samarbejder med landsbysamfundenes repræsentanter om udvikling i kommunens landsbyer og landdistrikter. Der er stigende interesse for at bosætte sig på landet og få en ”blødere velfærdstilværelse” med dyr og natur, rolige omgivelser, et aktivt foreningsliv, indflydelse på egen hverdag og et kulturelt fællesskab.
Der oprettes, i de tomme bygninger på landet, håndværk og småindustri og der indrettes ferieboliger. Med bredbåndsnettet kan der etableres højteknologiske virksomheder og hjemmearbejdspladser. 
”Landsbyerne i Danmark” ønsker med ”Kommunens Landsby” og ”Årets Landsby” at styrke denne politiske og folkelige indsats for mere liv på landet.
Dommerkomiteen for ”Årets Landsby 2008” består af forhenværende indenrigsminister Britta Schall Holberg, Ebberup, forhenværende borgmester/amtsrådsmedlem Alex Lind, Spøttrup og næstformand i LID Hans Christensen, Højen.
Dommerkomiteen for ”Kommunens Landsby 2008” kunne f. eks. være LAG-udvalget, landsbyrådet eller det politiske udvalg.
Ansøgninger om at blive ”Årets Landsby 2008” skal være ”Landsbyerne i Danmark” i hænde senest den 1. sept. 2008 på mail: carsten.abild@regionsyddanmark.dk eller nedenstående adresse.
Carsten Abild
Strandvejen 50
5450 Otterup

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *