4 spændende projekter på Lolland

Pressemeddelelse fra “MULIGHEDERNES LAND”:
MULIGHEDERNES LAND søsætter fire spændende demonstrationsprojekter i Lollands landdistrikter.
Realdania og Lolland Kommunes byråd har nu godkendt de endelige rammer for fire spændende demonstrationsprojekter, der skal realiseres inden for projektet MULIGHEDERNES LAND.

Sammen med Realdania har Lolland Kommune formuleret de projekter, som kan gøre Lollands landdistrikter til et attraktivt sted at bo og besøg.

Vi bygger videre på det lokale guld
Demonstrationsprojekterne er skabt på baggrund af de mange kvalificerede idéforslag, som borgere rundt omkring i de lollandske landsbyer har indsendt.

At netop disse fire projekter er blevet til, skyldes deres potentiale for at finde nye veje til udvikling af landdistrikterne og deres mulighed for at bruge de lokale ressourcer og kvaliteter til at vise Lolland frem som et dejligt sted, både for lokale, turister og folk, som overvejer at bosætte sig her.

– Projektet er en stor satsning for Lolland Kommune, og selvom det ikke er alle steder, der vil være synlige resultater med det samme, er der ikke nogen tvivl om, at der kun er én vinder – og det er Lolland, siger Stig Vestergaard, borgmester Lolland Kommune, og tilføjer:

– Vi glæder os rigtigt meget til at komme i gang med projekterne, og der venter os en masse arbejde med at organisere og gennemføre projekterne i samarbejde med de lokale ildsjæle, lokale fagfolk og andre eksperter.

De fire projekter er:

Herregårdsarven – Lolland som Herregårdsdestination, der skal styrke Lollands turisme og bosætning ved at sætte fokus på potentialet i de mange herregårde og herregårdslandska-bet. Projektet skal vise, hvordan man – ved at arbejde med og synliggøre de mange kvaliteter og ressourcer herregårdene besidder – kan skabe en positiv udvikling i Lollands landdistrikter.

Bedre boliger – færre boliger tager fat på problemet omkring det store overskud af boliger, der er på Lolland. Ved at udvikle metoder til at nedrive, omdanne og istandsætte tomme og forfaldne bygninger og grunde i landsbyen Birket, vil projektet vise vej for, hvordan kommunen med en aktiv og helhedsorienteret indsats kan påvirke udviklingen i en positiv retning.

Sælg Lolland! Med udgangspunkt i Knuthenborg Park og Safari vil projektet vise, hvordan en stor lokal aktør og turistattraktion kan bidrage positivt til udviklingen af omkringliggende arealer og byer i et landdistrikt. Hunseby og Bandholm skal derfor udvikles til at være ”Porten til Lolland” og som kulturhistoriske perler tiltrække både turister og tilflyttere. Ved at skabe synlige forandringer i lokalområdet vil projektet vise, hvordan man kan udnytte de lokale ressourcer til at skabe udvikling.

Energi til lokal udvikling – skal omdanne Horslunde til en bæredygtig ”energilandsby” og give et imageløft til hele Lolland. Projektet bygger videre på Lollands store satsning på energi-området og vil omsætte de store energivisioner til også at omfatte det almindelige hverdagsliv for borgerne. Ved at indgå lokale klimaaftaler mellem borgere og kommune skal projektet vise bæredygtige løsninger både i private hjem og landsbyens offentlige rum, f.eks. i forhold til renovering, dagligt energiforbrug, transport og lign.

Fælles for de fire projekter er, at de er nyskabende og vil føre frem til modeller, som også andre landdistrikter kan lære noget af.
Nu skal projekterne realiseres
Med projekternes endelige godkendelse venter der en spændende realiseringsperiode, hvor alle projekterne skal føres ud i livet. Til den proces bliver der brug for deltagelse og engagement fra de mange lokale ildsjæle, som allerede har bidraget med de udvalgte gode ideer.

Hvert enkelt projekt skal kortlægges og analyseres, for at den endelige arbejdsproces kan planlægges. Sommeren over vil der derfor blive arbejdet på den videre proces, så projekterne bliver udført på bedst mulige måde.

Først på efteråret vil der blive afholdt offentlige møder om de fire demonstrationsprojekter.

Fakta om MULIGHEDERNES LAND
Projektet MULIGHEDERNES LAND er et partnerskabssamarbejde mellem Lolland Kommune, Thisted Kommune, Bornholms Regionskommune og Realdania. Projektet skal vise nye veje til udvikling af landdistrikterne i Danmarks yderområder. Projektet blev igangsat i 2007 og løber frem til 2011 med et budget for Lolland Kommune på 60 mio.kr, hvoraf Realdania bidrager med 30 mio. kr.
Yderligere information
For uddybende udtalelser kontakt venligst borgmester Stig Vestergaard, på telefon 54 67 68 70, email: stve@lolland.dk.

For uddybende information om MULIGHEDERNES LAND i Lolland Kommune kontaktes projekt-leder Sille Hedvig Wilhelm Clausen, Udvikling og Erhverv, på telefon 54 67 65 52, e-mail: sicl@lolland.dk.

For uddybende information om MULIGHEDERNES LAND generelt kontaktes projektsekretariatet v. projektleder Signe Sloth Hansen på telefon 35 34 64 54, e-mail: ssh@hausenberg.dk, eller Karen Skou, projektleder i Realdania, på telefon 29 69 52 15, e-mail: ks@realdania.dk.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder-2008. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *