Vi skal skabe vækst i hele Danmark

[Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter] Man skal ikke kun satse på vækst ét sted i landet, mener Carsten Hansen. Ifølge ministeren kan man kun udvikle og skabe vækst i hele landet, hvis man satser på regionale styrkepositioner og på dynamikken mellem by og land.

‘Synspunkt’ Af Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter, mbbl.dk, 13/12-2011

Deadline 17 på DR2 satte i går fokus på vækst i Københavnsområdet kontra provinsen. Anledningen er en ny analyse udarbejdet af ’Vækstforum Hovedstaden’, der bl.a. viser, at der i hovedstadsområdet skabes betydelig flere job end i resten af landet.

Væksten i hovedstadsområdet smitter ifølge DI positivt af på provinsen. Hver gang der skabes 100 job i København og omegn, giver det således 20 job i det øvrige Danmark. Omvendt giver det syv ekstra job i resten af Danmark, hver gang der skabes 100 job uden for hovedstaden. Det får regionsformand Vibeke Storm Rasmussen til at konkludere, at man fremover skal satse massivt på hovedstadsområdet i stedet for at forsøge at skabe vækst i hele landet.

Jeg har forståelse for synspunktet og anerkender fuldt ud, at København er vores vigtigste vækstmotor. Men for mig at se er der ingen modsætning mellem vækst i hovedstadsområdet og resten af landet. I bund og grund handler det om at skabe vækst og nye arbejdspladser i hele Danmark. For vi skal sikre, at Danmark ikke knækker over i to med stor social ulighed til følge. Landdistrikterne slås i forvejen med, at flere unge end i resten af landet ikke får en uddannelse, og arbejdsløshed som følge af, at der især inden for industrien er forsvundet arbejdspladser.

For mig at se skal vi ikke kun satse på vækst et sted i landet. Det er nemlig ikke et spørgsmål om enten eller, men snarere et spørgsmål om både og. Jeg tror, at vi kan udvikle og skabe vækst i hele landet, hvis vi satser på regionale styrkepositioner og på dynamikken mellem by og land. Vi skal skabe regional udvikling, hvor vi udnytter de ressourcer og potentialer, der findes regionalt og lokalt.

Turisme og oplevelsesøkonomi er et felt, hvor by og land kan drage fordel af hinanden. Danmark har en størrelse, der gør det let for turister at se og opleve andre steder i landet, når de alligevel er i eksempelvis København. Der er ikke langt, hvis man også ønsker at besøge f.eks. H.C. Andersens hus i Odense, det sydfynske øhav, Legoland eller for den sags skyld Skagen.

Også inden for grøn teknologi og energi er der potentiale for et frugtbart samarbejde. På landet er der plads til vindmøller, biogasanlæg og solfangere, der skal bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler og levere grøn energi til byerne.

Hvis vi kan skabe vækst i byerne, vil det også gavne de områder, der ligger uden for byerne. Og det er ikke kun København og de andre storbyer, som vi skal satse på. De mellemstore og lidt mindre byer skal også styrkes. De har nemlig stor betydning for, at der i oplandet kan skabes muligheder for uddannelse, job, indkøb og kultur- og fritidstilbud. Byerne er altså med til at gøre landdistrikterne attraktive steder at bo.

Når vi kigger på Danmarkskortet, kan vi se, at mellemstore byer ofte er centrum for erhvervsmæssige klynger. I Sønderborg har man eksempelvis med succes satset på mekatronik-området, mens man i Herning har satset på design og handel som afløser for tekstilindustrien. Erfaringerne med erhvervsklynger rundt om i landet viser, at der er potentiale i at udnytte regionale styrkepositioner og samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

At et samspil mellem by og land kan skabe vækst, er flere store virksomheder opmærksomme på. Et godt eksempel er Grundfos, der har hovedvirksomhed i Bjerringbro og et kompetencecenter i nærheden af København. Virksomheden har valgt både at placere sig i provinsen og hovedstaden for dermed at drage fordele af de ressourcer, der er begge steder. Det kan vi alle lære af. For vi skal udnytte synergien mellem by og land til at skabe vækst, der vil gavne hele Danmark.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Vi skal skabe vækst i hele Danmark

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 16. december 2011 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *