Vi skal samarbejde om at styrke landdistrikterne

[‘Synspunkt’ fra Carsten Hansen] Minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen, har netop lanceret et nyhedsbrev med navnet ’Synspunkt’. Heri tager  ministeren et aktuelt emne op og give sin politiske vurdering af situationen. Læs første indlæg om landdistrikter her:


Vi skal samarbejde om at styrke landdistrikterne

– af Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter, mbbl.dk, 22/11-2011

Landdistrikterne er fulde af engagerede mennesker, der hver dag arbejder hårdt for at få lokalsamfundene til at fungere og trives. Det har jeg ved selvsyn oplevet på mine besøg rundt i landet de seneste godt seks uger, hvor jeg har været minister for landdistrikterne.

Og det har været en fornøjelse at se. For der er en tendens til kun at fokusere på de problemer, som landdistrikterne oplever i disse år. Og det er ikke fordrende for udviklingen. Vi skal derfor i højere grad synliggøre de mange succeshistorier fra landdistrikterne, der har masser af potentiale og mange lokale ildsjæle.

Et godt eksempel er Bagenkop på Langeland, der for nylig blev kåret til årets landsby. Flere afskrev byen, da færgeruten mellem Bagenkop og Kiel lukkede i 1999, og mange mistede deres arbejdsplads. Men imod alle odds er det lykkedes byens ca. 500 beboere at bevare Bagenkop som en levende landsby, hvor der bl.a. er et blomstrende sports-, kultur- og foreningsliv med Bagenkophallen som omdrejningspunkt.

Byen er et godt eksempel på, at udvikling bedst sker nedefra, og at landdistrikternes udfordringer ikke udelukkende kan løses fra centralt hold. Hvis vores landdistriktskommuner skal have en fremtid, forudsætter det lokalt engagement.

Jeg er selvfølgelig opmærksom på, at engagement ikke gør det alene. Rammevilkårene skal også være i orden. Det betyder bl.a., at der skal være ordentlige børnepasningstilbud og gode uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder i nogenlunde behørig afstand for de familier, der bor i landdistriktskommunerne. Og at den digitale infrastruktur er til stede, så beboerne eksempelvis har adgang til kommunale selvbetjeningsløsninger via internettet.

Men min pointe er, at hvis vi skal styrke landdistrikterne, så forudsætter det, at land og by samarbejder, og at vi sammen tænker nyt. Vi skal udnytte og have gavn af de ressourcer og kompetencer, der er begge steder. For i disse år, hvor traditionelle arbejdspladser forsvinder – både i byerne og på landet – har vi brug for at tænke innovativt. Heldigvis er der masser af eksempler på, at vi kan være nyskabende. Det gælder f.eks. inden for grøn energi, hvor vi herhjemme har tradition for at gå foran.

Et af de steder i Danmark, hvor vi er længst fremme med grøn energi, er Ærø, som jeg besøgte forleden. På øen finder man bl.a. et af verdens største solfangeranlæg, der leverer 30 pct. af varmeforbruget i Marstal. Det svarer til, at ca. 600 husstande udelukkende opvarmes af solenergi hele året. Og ambitionerne slutter ikke der. Målet er at blive 100 procent forsynet af vedvarende energi.

Lokalt engagement, samarbejde og evnen til at tænke innovativt er altså vejen frem. Og hvis vi samtidig kan skabe sammenhæng og fokus i de mange statslige initiativer på relevante områder, der har betydning for landdistrikterne, ser jeg positivt på fremtiden.

Derfor bliver en af mine vigtigste opgaver som landdistriktsminister også at bidrage til at koordinere og sammentænke indsatsen på områder såsom miljø, energi, uddannelse, turisme, kultur, digitalisering og transport. Det er en nyskabelse i dansk politik og en anderledes tilgang end den, VK-regeringen praktiserede gennem 10 år, hvor man ikke interesserede sig synderligt for de mennesker, som bor uden for byerne.

Men nu har vi fået en ny regering, som prioriterer landdistrikterne. Og vi vil lytte til og lade os inspirere af de mange mennesker, som har deres dagligdag langt væk fra Christiansborgs politiske spil, hvor nogle politikere desværre er mere optaget af at definere, hvad et landdistrikt er, end at løse de praktiske udfordringer.

Den slags diskussioner er mindre interessante for mig. Jeg er optaget af, hvordan vi i fællesskab kan vende udviklingen i landdistrikterne. Derfor håber jeg også, at vi både på og uden for Christiansborg kan arbejde konstruktivt sammen om at styrke landdistrikterne de kommende år. For det fortjener de mange mennesker, som lever og bor på landet.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Vi skal samarbejde om at styrke landdistrikterne

  1. Kim Wittrup skriver:

    Til minister Carsten Hansen
    Det glæder mig, hvis den nye regering kunne støtte op omkring positiv udvikling i landdistrikterne !!! Befolkningsudviklingen er de seneste mange år kun gået én vej: Nedad ! Og hvis det er dét, man vil, ja, så skal man altså bare fortsætte ad samme spor !!! Det er meget fint at rose de lokale ildsjæle (og det koster heller ikke noget), men de – og resten af bef. på landet – har altså brug for meget mere hjælp: De senere års udvikling taler sit tydelige sprog !!! Hvad har den nye regering konkret tænkt sig at gøre ???
    mvh.
    Kim Wittrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *