Tønder Kommune puster liv i landdistriktet

[Tønder Kommune] Økonomisk opbakning fra Landdistriktsudvalget og Indenrigs- og Sundhedsministeriet gjorde det muligt for Tønder Kommune at søsætte projektet, ”Liv i landdistriktet”, i november 2011. Efter de indledende manøvrer med den strategiske projektplanlægning bliver benarbejdet i marken nu skudt i gang.

”Liv i landdistriktet” er et tværfagligt samarbejde mellem Kultur & Fritid, Sundhed og Teknik & Miljø i Tønder Kommune. Projektet udspringer af realiteten om, at indbyggertallene i kommunens landdistrikter er nedadgående, og målet er, som det fremgår af titlen; at skabe liv i landdistriktet ved at øge bevægelses- og aktivitetsmulighederne i kommunens 25 landsbyer!

Ved projektets afslutning i november 2012 vil der blive udarbejdet en rapport med en kortlægning over de reelle behov, ressourcer og kompetencer, som foreligger i de 25 landsbyer i Tønder Kommune for at de fremover kan bestå og udvikle sig enkeltvis såvel som i fællesskab.

Vi skal løfte i flok
Projektleder, Mette Jännes Larsen, har i de første 2 måneder af projektets løbetid sadlet strategisk op til det hårde benarbejde i marken, som for alvor bliver skudt i gang fra den 1. februar 2012. Indgangsvinklen til markarbejdet er, at landsbyborgerne skal motiveres til at involvere sig i projektet og fremkalde det ejerskab, som er medvirkende til at løfte de små lokalsamfund.

-Det væsentligste kriterium for projektets succes er helt og holdent graden af borgerinvolvering i de 25 landsbyer. Uden borgernes besyv på den individuelle landsbys reelle tilstand, kan vi ikke kortlægge rammebetingelserne for udviklingen i Tønder Kommunes landdistrikter, fortæller Mette.

I perioden fra den 1. februar til den 30. april 2012 drager hun på turné rundt til kommunens 25 landsbyer. Her sætter hun lokalråds- og borgerforeningsformænd stævne til en indledende snak – dels om de behov, ressourcer og kompetencer, som foreligger i landsbyerne lige nu, og dels for at planlægge borgerinddragelsesforløb som f.eks. workshops eller byvandringer, som kan belyse de udviklingsmuligheder, som en styrket fælles indsats kan blive døråbner for.

Fra udkant til udvikling
Indsigt i lokalsamfundenes fremtidige beståen og udvikling – enkeltvis såvel som i fællesskab rangerer højt på listen af prioriteringer i administrationen og blandt politikerne i Tønder Kommune. Den politiske forankring vil ske i Landdistriktsudvalget i Tønder Kommune, som sammen med Indenrigs- & Sundhedsministeriet finansierer projektet.

-Her er landsbyborgernes store chance for at skabe opmærksomhed omkring nye indsatsområder og rent faktisk hørt af de kommunale beslutningstagere, forklarer Mette om de motivationsfaktorer, som skal fremme borgerinvolveringen i at puste liv i landdistriktet.

For at nå frem til de mest konstruktive konklusioner i projektrapporten vil borgerinvolveringen blive værdsat højt – både på det administrative og det politiske plan.

Sammen med de mange andre projekter, som er i gang i landdistrikterne, kan ”Liv i landdistriktet” hjælpe Tønder godt på vej til at nå målet om at blive Danmarks bedste landdistriktskommune.

-Kortlægningen af landsbysamfundenes behov, ressourcer og kompetencer bliver et solidt redskab til de frivillige ildsjæle, som fremover kan bruge den aktivt til at kvalificere deres idéer og drømme og eventuelt åbne op for nye samarbejder, siger formanden for Landdistriktsudvalget, Finn Hansen.

Der ligger altså et stort og spændende arbejde forude for Mette Jännes Larsen og hendes samarbejdspartnere med at skabe det nødvendige overblik over landsbyernes frivillige aktører og deres indsatser, motivere flere ildsjæle til at involvere sig i arbejdet og udpege konkrete rammebetingelser for f.eks. handelsmuligheder, erhverv, infratruktur, institutioner, legepladser samt andre faciliteter og anlæg i samtlige af Tønder Kommunes 25 landsbyer.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Tønder Kommune puster liv i landdistriktet

  1. Pingback: Lokalråd 4262 – Et lokalsamfund i udvikling » Blog Archive Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 27. januar 2012 » Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *