To videregående uddannelsesinstitutioner i Nordvestjylland lukningstruet trods gode resultater

[LDF] Formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard er voldsom bekymret for udviklingen i Nordvestjylland omkring Limfjorden, hvis bestyrelsen for VIA University College beslutter at lukke to velfungerende afdelinger af læreruddannelsen i henholdsvis Skive og Nørre Nissum ved Lemvig.

– Det er nærmest forrykt, at VIA University College, som udbyder alle professionsbachelor-uddannelser i Region Midt, nu vil svigte sin udkantsforpligtelse og lukke to afdelinger af læreruddannelsen, som befinder sig i Region Midts yderområder, udtaler Steffen Damsgaard.

Begge afdelinger har gode akkrediterings-resultater, så undervisningen er helt i top. Samtidig er der et godt studiemiljø, som værdsættes meget af de studerende.

Afdelingen af læreruddannelsen, der ligger i Nørre Nissum har endda oparbejdet specielle kompetencer på meritlæreruddannelsen og er førende på fjernundervisningen, som der er udviklet meget på for at få den bedste kvalitet. Selvom der uddannes mange lærere via fjernundervisning, så er der stadig et meget velfungerende studiemiljø.

Studieoptaget har begge steder været stigende gennem de seneste år, hvor antallet af studerende på daværende tidspunkt var på et lavpunkt.

Ingen faglige begrundelser for lukning
– Der er ingen faglige begrundelser for at nedlægge læreruddannelsen og dermed de to afdelinger ved Lemvig og Skive. Der er samlet set heller ikke en reel økonomisk begrundelse for at nedlægge de to afdelinger, da man som en konsekvens, i så fald skal bygge nye faciliteter i Holstebro og Viborg, og man samtidig vil stå med usælgelige store bygningsmasser i både Skive og ved Lemvig, udtaler Steffen Damsgaard.

Steffen Damsgaard håber, at bestyrelsen i VIA University College besinder sig og lader begge afdelinger fortsætte som følge af de gode resultater. Fagligheden og evnen til at tænke nyt har gjort, at afdelingerne har klaret sig og kan klare sig i yderområderne i Danmark i skarp konkurrence med de større byers tilbud.

Professionshøjskolerne, og i dette tilfælde VIA University College har en forpligtelse til at opretholde tilbud om uddannelser i yderområderne. En forpligtelse, som bestyrelsen tilsyneladende er klar til at gå direkte imod og nedlægge 2 afdelinger.

En lang række negative konsekvenser
– Det vil få meget store konsekvenser for yderområderne omkring Skive og Lemvig, hvis man nedlægger de to afdelinger. Hvis man flytter uddannelserne, vil det gå ud over rekrutteringen af lærere til hele området.

– Det vil gå ud over uddannelsesniveauet, som bliver lavere, hvis uddannelsesstederne lukker. I forvejen er der en HF uddannelse tilknyttet seminariet i Nørre Nissum. Og det vil få fatale konsekvenser, hvis begge dele i så fald skal lukke.

– Derudover vil en eventuel lukning gå ud over beskæftigelsen og muligheden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til både Lemvig og Skive området. Det vil også gøre det endnu sværere for tilflyttere at finde fx jobtilbud rettet mod højtuddannede. Det vil selv smitte af på erhvervsudviklingen i området, hvis afdelingerne lukker, udtaler Steffen Damsgaard.

Kraftig anbefaling til ministre
Hver gang man politisk forringer rammevilkårene på fx uddannelsesområdet, så bliver det tilsvarende endnu hårdere at sikre befolkningsgrundlaget og skabe positiv udvikling.

Fra Landdistrikternes Fællesråds side skal der derfor lyde en højlydt anbefaling til Ministeren for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser samt til Ministeren for By, Bolig og Landdistrikter med henblik på at få indført et udkantstaxameter eller udkantsgrundtilskud, der rigtig batter, så ønsket om at lukke afdelinger af videregående uddannelsesinstitutioner reduceres, og der i stedet satses på at tiltrække flere studerende til området.

 

Dette indlæg blev udgivet i Formandens indlæg, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til To videregående uddannelsesinstitutioner i Nordvestjylland lukningstruet trods gode resultater

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 9.december 2011 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *