Statslige arbejdspladser forsvinder fra yderkommune

[LDF] Til trods for at der er et stort politisk fokus på at skabe arbejdspladser og sikre bosætningen i de tyndtbefolkede områder, så Danmark ikke skævvrides yderligere, fortsætter tendensen med at flytte statslige arbejdspladser til de store byer, navnlig hovedstaden. Seneste bevis på tendensen er fra Ringkøbing og Ribe.

Naturstyrelsen har netop besluttet, at miljøcentrene i Ringkøbing og Ribe skal lukkes og en del af arbejdspladserne flyttes til København. Begrundelsen for flytningen er ifølge Ringkøbing Skjern og Esbjerg Kommune, at huslejen er for høj. Lukningen af miljøcentret i Ringkøbing betyder alene et tab af 43 statslige arbejdspladser, og det har fået borgmesteren i Ringkøbing Skjern op af stolen.

– Det kommer fuldstændig bag på os. Vi har ingen grund haft til at tro, at Ringkøbing skulle være i spil i denne omgang, og derfor jeg også meget skuffet over den måde, Naturstyrelsen og miljøministeren har grebet det her an på, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, der meget gerne ville have mulighed for at se den rapport, der danner grundlag for beslutningen.

Sammen med sin borgmesterkollega fra Esbjerg Kommune Johnny Søtrup er han gået til kamp for at bevare miljøcentrene, og de har sendt et fælles brev til miljøministeren. Her udtrykker de bl.a. undren over, at husleje kan være årsag til flytning. De har samtidig været utilfredse med processen, som har været meget lukket.

Formand kritiserer lukning
Også formanden for Landdistrikternes Fællesråd undrer sig over beslutningen om at lukke miljøcentrene, der også rammer andre steder i landet.

– Det et stort slag for kommunerne, når nu man flytter statslige vidensarbejdspladser. Kommunerne kæmper en kamp for at få skabt arbejdspladser, bosætning og vækst, og så er det altså dræbende for motivationen, når nu staten går ind og flytter arbejdspladser. Vi har set en centraliseringstendens gennem de seneste mange år, som bare ser ud til at fortsætte.

– Det er jo ikke bare selve arbejdspladserne man fjerner. Det er jo også grundlaget for følgearbejdspladser, man er med til at fjerne, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Flest statslige arbejdspladser i hovedstaden
I Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters Regional og Landdistriktspolitiske redegørelse fremgår det i en oversigt over statslige arbejdspladser fordelt på kommunerne, at der i mange yderkommuner er en meget lav repræsentation af statslige arbejdspladser.

Af redegørelsen fremgår det, at der i København ligger 28 % af de statslige arbejdspladser i Danmark svarende til 58.418 arbejdspladser. I Ringkøbing-Skjern kommune er den gennemsnitlige andel på 0,7 pct. svarende til 1.456 arbejdspladser.

I kommuner som Lemvig, Struer, Syddjurs, Morsø, Assens, Rebild, Vesthimmerlands og mange andre kommuner, ligger gennemsnittet på 0,2 -0,3 pct. svarende til 284-570 statslige arbejdspladser. På øerne er procentsatsen mange steder endnu lavere.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

4 svar til Statslige arbejdspladser forsvinder fra yderkommune

 1. Brian Jakobsen skriver:

  At flytte statslige arbejdspladser til provinsen er som at svømme mod strømmen. De embedsmænd der tager beslutningerne har tjenestested i København, og derfor vil de altid have tilbøjelighed til at flytte og oprette nye arbejdspladser i København. Det bliver så i hvert eneste tilfælde de politikere der er valgt i provinsen, der skal kæmpe en politisk kamp for at undgå centraliseringen. Det virker som en håbløs kamp, med mindre man kan lave noget lovgivning der sikrer at statslige arbejdspladser som udgangspunkt skal fordeles ligeligt i alle landets kommuner, hvilket vel ikke er helt urimeligt?!

 2. Lone Bak Dalsgaard skriver:

  Jeg anser det for en alvorlig straf for udkants Danmark når staten fjerne disse arbejdspladser. Netop i yderopråderne er der brug for ansættelse af flere veluddannede og professionelle ansatte. Det sker ikke, hvis Staten fjerner den type af kvalificerede arbejdspladser, som netop skulle være med til at tiltrække højt uddannede.
  Mange kommuner i de ramte yderkants områder, trænger i høj grad til at få tilført flere højtudannede på centrale fagchefposter og ledene stillinger. En kommune som Mariagerfjord kommune, lider hårdt under mangel på højtuddannet personale til chefposter i kommunen. Jo færrer statslige arbejdspladser, jo mindre interessant er kommunen for højtuddannede tilflyttere.På den måde sker der ikke den fornødende udvikling, som skal skal være med til at sikkre vækst i fremtiden.

 3. Bodil Therkelsen skriver:

  Statslige arbejdspladser flyttes…
  I Kalundborg Kommune er den samme øvelse igang.
  Fra i år 2012 er der flyttet medarbejdere indenfor børneydelser, boligstøtte og barselsdagpenge til HILLERØD for at servicere kommunen billigere. Medarbejderne bliver sendt enten på en enorm lang og tidskrævende togtur hver vej ( Nordvestbanen er en historie helt for sig !) eller med bil , hvor motorvejen omkring Roskilde er fuldstændig umulig.Frederikssund lider af de samme problemer i myldretiden morgen og aften. Tidsforbrug ca. 2½-3 timer hver vej.
  Næste år 2013 forsvinder den sidste gruppe medarbejdere indenfor pension og det betyder, at de er anvist arbejde i VORDINGBORG.Ifølge Krak tager det 1 time og tre kvarter – minimum .
  Kun transport med bil er muligt ,hvis du bor i Kalundborg, for infrastrukturen med offentlig transport er fuldstændig umulig på tværs af regionen. Så i bil er der disse konditioner: Landevejen til Slagelse er en lang kø hver morgen, tilkørselsforhold til motorvej ligeså (dog er de i gang med reguleringer omkring Slagelse) , så til Køge(!) og derefter sydover på motorvej til Vordingborg. At køre over det gamle landevejssystem for at spare kilometer , sparer til gengæld ikke tid , da man skal igennem småbyer etc.Utroligt, at det skal være mere samfundsrigtigt og økonomisk??.
  hvis det er en børnefamilie/enlig forsørger, der bliver ramt af denne personaleomlæggelse, er vedkommende simpelthen tvunget til at fratræde sin stilling. Så er man arbejdsløs………
  Den kassetænkning staten og kommunerne laver lige nu , slider på anden vis vores samfundsøkonomi i laser.
  Blot dette indlæg for at fortælle , at vilkårene også findes på Sjælland , hvor Udkantsdanmark(Vandkantsdanmark) trives i bedste velgående 100 km fra hovedstaden/styringscentret. Elendige transportforhold, stor arbejdsløshed etc. Vi kunne blive ved- Hvad får vi ud af Ministerens udvalg ?
  jeg skrev til ham i anledning af nedsættelse af innovationsgruppen , at han havde glemt Sjælland og Lolland -Falster ved personbemandingen af gruppen. Svaret var, at gruppen nok godt kunne tænke for disse områder også!!
  Venlig hilsen
  Bodil Therkelsen, Kallerupvej 148, 4400 Kalundborg
  daglig TOGpendler mellem Roskilde og Kalundborg Tog 1 time 22 min hver vej)

 4. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 11. maj 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *