Stadig behov for indsatspuljen (nedrivningspuljen)

[LDF] ”Faldefærdige huse kan fortsat rives ned”, lyder det fra Carsten Hansen, minister for By, Bolig og Landdistrikter. Han har netop sendt et brev ud til kommunerne med besked om, at der på finansloven i år er afsat ca. 278 mio. kr. til byfornyelse, hvoraf en større andel kan bruges til at medfinansiere nedrivning af faldefærdige boliger i landdistrikterne. Det er bestemt en positiv udmelding, men der er stadig behov en særskilt indsatspulje populært kaldet nedrivningspulje, mener Landdistrikternes Fællesråd.

I Landdistrikternes Fællesråd er vi glade for, at ministeren har øje for betydningen af at få fjernet de faldefærdige boliger og bygninger rundt om i landet. Men overordnet opfatter vi muligheden for at bruge byfornyelsesmidlerne til nedrivning som om et plaster på såret over, at regeringen ikke prioriterede at sætte indsatspuljen på finansloven 2012.

En række begrænsninger i forhold til indsatspuljen
Men plasteret dækker ikke helt. Når indsatspuljen ikke fortsætter, er der en række tiltag, der ikke længere er mulige eller støtteberettigede. Kommunerne kan f.eks. ikke via Byfornyelseslovens ordinære midler opkøbe ejendomme i fri handel eller på tvangsauktioner.

Samtidig kan de ikke købe andre bygninger end boliger med byfornyelsesmidlerne med henblik på nedrivning. Kommunerne kan endvidere ikke finansiere oprydning eller lignende hos lodsejere, hvor hele grunden flyder med skrammel og affald. Og de kan ikke finansiere ekstern rådgivning via byfornyelsesmidlerne.

Desuden er den statslige tilskud via de ordinære byfornyelsesmidler kun 50 % af udgiften, men tilskudsprocenten i Indsatspuljen i 2011 var på 70 %. Så kommunernes formåen bliver mindre, da kommunerne, som har de største udfordringer med faldefærdige bygninger, også ofte er landkommuner og yderkommuner, som i forvejen er økonomisk trængte.

Men det er glædeligt, at ministeren har fokus på problemet, og at kommunerne fortsat har nogle værktøjer til at rive de faldefærdige huse ned. Landdistrikternes Fællesråd vil fortsætte dialogen med ministeren og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter omkring emnet og ser frem til evalueringen af indsatspuljen for 2010 of 2011.

Formand Steffen Damsgaard håber, at alle de gode effekter direkte og indirekte som følge af Indsatspuljen, vil vægte så tungt, at landspolitikerne vil prioritere en forstærket indsats og en Indsatspulje i 2013.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

2 svar til Stadig behov for indsatspuljen (nedrivningspuljen)

  1. Pingback: Længere ud på landet, Carsten Hansen | VU Viborg

  2. Thorkild S. Jensen skriver:

    Ministerens udmelding om brug af byfornyelsesmidler til oprydning i antallet af de mange faldefærdige huse i landdistrikterne er “ny vin på gamle flasker”, da landdistrikternes andel af midlerne (ca 12 mio. kr. på landsplan) til byfornyelse ikke er forhøjet i forhold til tidligere.
    I byfornyelsesloven er der ganske enkelt heller ikke mulighed for at målrette midler udelukkende til en nedrivningsindsats!
    Med “indsatspuljen” var der midler, som udelukkende var målrettet problemstillingen “tomme huse”, hvilket var en helt anderledes og betydende mulighed i denne sammenhæng!
    Det er for nemt bare at slynge ud, at kommunerne bare skal se at udnytte de muligheder, der ligger i eksisterende lovgivning – især da hvis ministeren ikke selv kender eksisterende lovgivning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *