Rapport: Skolelukninger ikke lig med faldende huspriser i landsbyer

[JV] – Der er strengt taget ingen forskel på kvadratmeterpriserne i en landsby uden en skole og en landsby med en skole. Sådan udtaler Dansk Ejendomsmæglerforeningens kredsformand i Sydjylland, Stig Aaes Jensen, fra Nybolig i Vojens til Jydske Vestkysten. Dermed bekræfter han en ny rapport, der konkluderer, at selv om en skolelukning er et tab for lokalområdet, så betyder det ikke, at huspriserne rasler ned.

Det er Jens Fyhn Lykke Sørensen fra Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, som har analyseret sammenhængen mellem offentlige serviceydelser og boligpriser. I rapporten fremgår det, at det mere er tilfredsheden med den nærmeste folkeskole end afstanden, der spiller en rolle for huspriserne. Han peger samtidig på, at afstandende til skolerne fortsat er begrænsede.

Ikke argument for at lukke skoler en masse
Jens Fyhn Lykke Sørensen påpeger dog, at rapportens konklussioner ikke giver kommuner og politikere frit spil til at lukke skoler en masse. 

– Hvis man tager det ud i det ekstreme, må der også være et punkt, hvor det ikke er så godt længere, udtaler han til Jydske Vestkysten. 

Stig Aaes Jensen fra Nybolig peger på, at den afgørende faktor for huspriser i landsbyerne er det sociale sammenhold, og han udtaler: – Hvis et samfund ligger dødt tilbage, så er det ikke på grund af, at en skole er lukket. Så er der sket noget inden det.    

Læs rapporten: Adgangen til offentlige serviceydelser på landet anno 2011: Hvor tilfredse er borgerne, og har det en indvirkning på boligpriserne og borgernes trivsel? 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.