Ros for at afsætte midler, men 50 mio. kr. er langtfra nok

[Politiken] I sidste uge kunne man læse i en stor artikel i Politiken, at regeringen har afsat en ny pulje, der skal hjælpe de danske landdistrikter og yderområder på vej mod hurtigere internetforbindelser. Der er i en aftale for kommunernes økonomi i 2014 afsat en lånepulje på 50 mio. kr., som er øremærket udbredelse af bredbånd og mobildækning i landdistrikter og yderområder.

Forslår som en skrædder et vist sted
Pengene bliver betegnet som et nybrud af Michael Jensen, leder af Center for Netværksplanlægning ved Aalborg Universitet. Hermed henviser han til, at der nu afsættes statslige midler til udrulning af højhastighedsbredbånd i landdistrikterne og yderområder imod tidligere, hvor det har været overladt markedskræfterne alene.

Men dermed holder Michael Jensens ros til regeringen også op, for han er ikke imponeret  over størrelsen af de afsætte midler:

– Det beløb forslår som en skrædder et vist sted. Der er 46 udkantskommuner og derudover et hav af landdistriktskommuner. For pengene kan de lave for- og dækningsanalyser, men reel etablering af ny infrastruktur kommer der ikke, udtaler han til Politiken. Der er i øvrigt også tale om en lånepulje, så pengene skal betales tilbage til staten igen.   

Erkender markedet har slået fejl
I erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens (SF) fravær, udtaler IT-ordfører Andreas Steenberg (RV) til Politiken: 

– 50 millioner kroner er formegentlig ikke nok. Men kommunerne skal gøre op med sig selv, om de vil investere i bredbånd, og de 50 millioner skal hjælpe dem på vej. Ringkøbing-Skjern Kommune droppede eksempelvis deres udbud, fordi man ikke havde penge nok. Puljen er en start, og hvis den får succes, kan regeringen og kommunerne gøre mere i de kommende aftaler.

Regeringen afsatte tidligere på året 60 miollioner til forbedring af bredbånd på Bornholm. Ifølge Politiken erkender Andres Steenberg også, at den rene markedsbaserede tilgang til udbredelse af højhastighedsbredbånd i yderområderne, som har været den førte poltik fra skiftende regeringer, er slået fejl.  

Læs også: 50 mio. kr. for lidt til mobildækning

       
  

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.