Riv ned og byg op – gode råd om brug af tomme grunde i landsbyer

[Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter] Mange landsbyer ønsker at give det fysiske miljø et løft ved at nedrive boliger i dårlig stand. Og det giver god mening at skille sig af med nedslidte bygninger. Men for at få det optimale ud af nedrivningen, skal kommunerne have en strategi for, hvordan de tomme grunde kan bidrage til landsbyernes fortsatte udvikling.

Det viser en ny rapport baseret på erfaringer fra tre kommuner, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter lige har offentliggjort.

Kan man udvikle en landsby ved at rive bygninger ned? Hvis man spørger Faaborg-Midtfyn, Thisted og Skive Kommuner, er svaret ja. De er alle blandt de 39 kommuner, som i 2010 og 2011 har fået økonomisk støtte fra Indsatspuljen til at skille sig af med eller istandsætte bygninger, der har set bedre dage.

Og ifølge de tre kommuner, der samlet set har modtaget mere end 35 mio. kr. fra puljen i 2010 og 2011, kan det give god mening at rive nedslidte og faldefærdige huse ned. For udover at forskønne landsbyerne kan nedrivningen også give bedre sammenhæng i byrummene og skabe rekreative områder til glæde for beboerne.

Men hvis kommunerne skal have fuldt udbytte af nedrivningen, skal de have gjort sig klart, hvordan de tomme grunde skal bruges, når bulldozerne er væk. Det er ikke tilstrækkeligt at fokusere på at få fjernet de skæmmende ejendomme. Kommunerne skal også have øje for, hvordan de tomme grunde skal indgå i bystrukturen og give landsbyerne nye kvaliteter. Det fremgår af rapporten ’Genanvendelse af tomme grunde efter nedrivning’, som COWI har udarbejdet.

Kommentar til rapporten af Steffen Damsgaard, formand for LDF
– Rapporten giver nogle meget gode eksempler på, hvordan man i landsbyer kan skabe en flot forskønnelse med nye gadeforløb, åbne pladser, grønne områder, nybyggeri og lignende, hvor der er blevet fjernet faldefærdige boliger.

– Hvis der efter en nedrivning kun efterlades en ujævn grusbunke, som bliver tilgroet med ukrudt, uden der sker mere, så har man ikke fået det optimale ud af at fjerne en dårlig bolig. Forskønnelsen skal føres helt til dørs.

– Der er gode eksempler på, hvordan lokalsamfundet kan indgå aktiv omkring byfornyelsen sammen med kommunen via lokale borger-ejede byfornyelsesselskaber.

Læs rapporten her: Genanvendelse af tomme grunde efter nedrivning

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.