Ny rapport: Det lokale demokrati er udfordret

[Økonomi- og indenrigsministeriet] Kommunalpolitik er en holdsport. Derfor skal nye spilleregler for det politiske arbejde mellem borgmestre og menige kommunalbestyrelsesmedlemmer sikre en bedre magtbalance i kommunalpolitik. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra den arbejdsgruppe, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i december bad tage temperaturen på det lokale demokrati.

Landdistrikternes Fællesråd har bidraget med input til arbejdsgruppen. Nu er arbejdsgruppens afsluttende rapport offentliggjort. Find rapporten nederst på siden.

Rapporten rummer 18 anbefalinger til, hvordan det lokale demokrati kan styrkes – bl.a.:

– Regeringen skal nedsætte et udvalg, der kan give de lovfastsatte høringsregler et serviceeftersyn. Målet er at sikre, at høringsreglerne opfylder intentionen med dem: Nemlig, at borgerne kan blive reelt inddraget i lokalpolitikernes beslutninger.

– Økonomi- og Indenrigsministeriet skal sammen med KL udarbejde en vejledning for, hvordan borgmestre og menige kommunalbestyrelsesmedlemmer kan aftale spilleregler for det politiske arbejde. Målet er bl.a. at undgå, at borgmestrene sidder for egenhændigt på adgangen til informationer fra embedsværket.

– Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil opfordre KL, borgmestre og kommunalpolitikere til, at nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer tænker i strategisk politisk lederskab. Målet er at ruste dem bedre til at bruge mere tid på at udvikle politik og mindre tid på sagsbehandling.

 Læs rapporten: Op af sofaen – anbefalinger til lokaldemokratiet

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.