Mistanken om sorte lister blev bekræftet

[LDF] – I løbet af de seneste måneder har vi fået flere formodninger og indicier om, at realkreditinstitutterne arbejder med mindstepriser og sorte lister. Nu er det blevet bekræftet, og det er stærkt bekymrende. Der sker et skred, som går hårdt ud over bosætningen i landdistrikterne, udtalte Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, til Berlingske Nyhedsbureau tirsdag den 28. februar.

Anledningen til Steffen Damsgaards udtalelse var, at det samme dag kom frem, at realkreditinstituttet BRFkredit ikke vil låne penge til et huskøb på øen Årø ud fra Haderslev, til trods for der var tale om en solig køber med en sund økonomi. Hermed kommer realkreditintitutterne til at bære en del af ansvaret for den negative bosætningsudvikling, der er i bestemte områder af landet.

– Hvis man for eksempel vil købe et hus til en halv million kroner og tvinges til at låne 80 procent af boligprisen i banken, kan man lige så godt købe et hus til en million i en by, hvor man kan få et realkreditlån. Det gør husene i landområderne usælgelige, udtaler Steffen Damsgaard.

Som Steffen Damsgaard har ytret adskillige gange i forskellige sammenhænge, håber han, at politikerne vil gå i dialog med realkreditinstitutterne og samtidig overveje, om man kan lave statsgarantier for en del af boligprisen i de trængte områder.

– Vi skal naturligvis ikke sætte markedskræfterne ud af spil, men der kunne måske laves mekanismer, hvor kreditforeningerne fik garanti for en del af førsteprioriteten. Jeg forventer selvfølgelig ikke, at staten vil garantere for den sidste krone, men jeg håber, at man kigger på muligheder i den retning, siger Steffen Damsgaard.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

2 svar til Mistanken om sorte lister blev bekræftet

  1. Ole Mortensøn skriver:

    Når realkreditinstitutioner som BRF på forhånd ikke vil låne til solide købere på småøer, så drive de ikke forretning men er centralistiske magtinstitutioner, som åbenbart ikke gider have med små lånere at gøre. Hvad er det for en risiko som findes på småøerne og som ikke findes andre steder? Huse kan være længe om at blive solgt alle steder – også i storbyerne. Det afhænger vel af prisen. Da priserne på øhuse i gennemsnit er lavere end især i byerne, så er lånebeløbene dér også meget større og risikoen altså ditto. Løsningen er vel at alle øerne og landdistrikterne går sammen i en eksisterende eller ny kreditforening som ikke forskelsbehandler forskel efter deres bopæl men yder lån efter almindelige forretningsprincipper. Vi må ligesom i bankverden have etiske realkreditinstitutioner – så kan Stein Bagger og co låne hos BRF og de store spekulationsbanker.

  2. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 2. marts 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *