Minister opfordrer kommuner til at købe lokale fødevarer

[Fødevareministeriet] Det offentlige køber fødevarer for 4,2 mia. kr. om året. En klar holdning til lokalt forankrede varer kan understøtte tiltrængt lokal jobskabelse – især i yderområder.  

– Erfaringer viser, at kommunerne med fordel kan blive langt mere bevidste om, hvordan de bruger deres husholdningsbudget, så de kan gøre gavn på flere områder. Især yderområderne i Danmark har hårdt brug for arbejdspladser – hvis vi kan understøtte lokal jobskabelse, og samtidig servere bedre offentlige måltider, vinder vi på flere fronter samtidig”, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Opfordringen til kommunerne fra fødevareministeren kom i forbindelse med et debatmøde lørdag på Folkemødet, hvor Fødevareminister Mette Gjerskov diskuterede lokal afsætning med Madkulturens bestyrelsesformand Fie Hansen-Hoeck og Nina Kragskov fra Devika, Bornholms Kommunes madvirksomhed.

Formålet med arrangementet var at kickstarte en debat om, hvordan offentlige madindkøb kan understøtte en lokal grøn strategi for vækst.

Kan sikre vækst i yderområder
Tilsammen serverer de kommunale og øvrige offentlige køkkener i Danmark 800.000 daglige måltider – med kommunerne som den markant største aktør. Det drejer sig bl.a. om plejehjem, hospitaler, vuggestuer og kantiner. Årligt betyder det et samlet offentligt fødevareindkøb på 4,2 mia. kr.

– Af de 4,2 mia. kr. går kun en brøkdel til lokalt producerede varer – på Bornholm begrænser det sig f.eks. kun til mel og mælk. Det bør man se, om der kan laves om på. Større afsæt af lokale varer til lokale, offentlige køkkener vil nemlig skabe et attraktivt investeringsmiljø og kan på sigt sikre tiltrængt vækst i landets yderområder, siger direktør i Madkulturen, Judith Kyst.

Lejre Kommune er et eksempel på, at det kan lade sig gøre at få offentlige indkøbere til at samarbejde med lokale. Her oplever man henvendelser fra nye virksomheder, som gerne vil slå sig ned i området, bl.a. fordi kommunen prioriterer at købe ind fra de lokale.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.