LDF i fælles opråb: Behov for nyt teleforlig

Landdistrikternes Fællesråd har sammen med en række organisationer og virksomheder sendt en henvendelse til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen om behovet for et nyt teleforlig. Foruden Landdistrikternes Fællesråd står blandt andre Dansk Energi, Dansk IT, Forbrugerrådet, Landbrug & Fødevarer, Håndværksrådet og Foreningen af Kommunale IT-chefer bag henvendelsen.

Læs det fælles brev til Henrik Sass Larsen: Behov for et nyt teleforlig

Behov for modernisering af teleforliget
Landdistrikternes Fællesråd har i længere tid gjort sig til talsmand for, at der skal en ny politisk aftale til for at sikre, at der kommer hurtigt bredbånd ud til alle danskere. Teleforliget fra 1999 er nemlig baseret på, at markedskræfterne skal skaffe bredbåndsforbindelser til de danske husstande. 

– De private virksomheder alene sikrer ikke, at der bliver udbredt hurtigt bredbåndsdækning i alle afkroge af landet. De vurderer naturligvis, hvor investeringen er rentabel i forhold til kundegrundlaget, og den tilgang gør det til en yderst bekostelig affære for personer og virksomheder i ikke-rentable områder at sikre sig lynhurtige bredbåndsløsninger, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd og fortsætter:  

– Dermed bliver mange overladt med en internethastighed af alt for dårlig kvalitet, og derfor vil Landdistrikternes Fællesråd have staten til at påtage sig en større rolle for at hjælpe de markedssvigtede områder.  

Denne forpligtelse indgår ikke i teleforliget. I det gamle teleforlig er der heller ikke tænkt på kommunerne, som i dag spiller en stor rolle for bredbåndsudviklingen i Danmark. Landdistrikternes Fællesråd mener således, at det er på høje tid med et serviceeftersyn af teleforliget.    

Fradrag på tilslutning i Sverige
I både Sverige og UK har man lavet en funktionel adskillelse af det tidligere telemonopol, og her investerer staten i udrulning af højhastighedsbredbånd i markedssvigtede yderområder.

I Sverige gives der desuden fradrag ved tilslutning til bredbånd, og kommunerne har nogle helt andre muligheder for at få sikret hurtig bredbånd til borgerne end i Danmark.

Teleforliget blev i sin tid indgået mellem S, SF, R, V, K og det nu nedlagte Centrum-Demokraterne.

  

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.