Landdistrikternes Fællesråd glæder sig over sikring af to seminarer i yderområder

[LDF] Formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard glæder sig over, at bestyrelsen i VIA University College valgte at sikre de to lukningstruede lærerseminarier i henholdsvis Skive og i Nørre Nissum ved Lemvig. Det skete på et bestyrelsesmøde tirsdag den 12. december.

Steffen Damsgaard er glad for, at det var fornuften og helhedsbetragtningen, der sejrede i beslutningen i VIAs bestyrelse, selvom det ikke var en enig bestyrelsesbeslutning.

Frygten for lokalsamfundene og frygten for negativ udvikling i områder omkring Skive og Lemvig er nu drevet over.

Undgår negative følgevirkninger
Lukningen ville ikke kun have gået ud af seminarerne, men kunne have medført lukning af HF-uddannelsen i Nørre Nissum. Det ville betyde en generel nedgang i uddannelsesniveauet i området, og have gjort det sværere for kommunerne at rekruttere lærere til deres folkeskoler.

Derudover ville de mange højtuddannede, der er tilknyttet seminarierne, forsvinde, og det ville gøre det sværere at tiltrække højtuddannede til at arbejde og bosætte sig i områderne. Endelig er der bidraget til erhvervsudviklingen i området både direkte og indirekte, som ville forsvinde.

– Det er derfor meget glædeligt, at seminarierne fortsætter. Begge afdelinger af lærerseminarierne kan nu fokusere på at udvikle nye tiltag og fortsætte den af positive udvikling med få flere unge til at vælge læreruddannelsen, som man har haft de seneste år, udtaler Steffen Damsgaard.

Håber på afsmittende effekt
Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard håber, at beslutningen vil give stof til eftertanke rundt om i alle landets 7 professionshøjskole-bestyrelser.

Forhåbentlig vil det få andre til at søge alternative løsninger frem for at lukke afdelinger af videregående uddannelser i yderområder. De områder på Sjælland, hvor bestyrelsen i University College Sjælland for 2-3 år siden lukkede flere lærer- og pædagogseminarier, har udviklingen været negativ i hele området.

– Det viser, at uddannelsesmuligheder er ét af de vigtigste basale rammevilkår, som i stor grad påvirker udviklingen og bosætningen i yderområder, slutter Steffen Damgaard.

Læs også:
Fællesråd: Pil ikke ved vores seminarer
Fortsat læreruddannelser i Skive og Nr. Nissum

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.