Landdistrikter over hele landet risikerer at miste deres apotek

[LDF] Det er vigtigt, at man via et apotek i en mindre by eller via et udleveringssted i nærområdet hurtigt kan få den medicin, man har behov samt, at man kan få den sundhedsfaglige rådgivning, som apotekerne er eksperter i.

Set fra befolkningen i landdistrikternes side, er det måske knapt så vigtigt, hvilket navn der står på den butiksdør, man går ind ad. Men medicinen, det fuldtdækkende sortiment, håndteringen af medicinen, rådgivningen fra fagpersonale og ikke mindst nærheden er særdeles vigtig. Landdistrikternes Fællesråd frygter, at de parametre forringes kraftigt eller helt mistes som følge af den foreslåede liberalisering af apotekermarkedet.

Andre landes liberaliseringer bl.a. i Norge og Sverige er ikke eksempler på tiltag, som formår at opretholde den samme lokale dækning, og flere svenske undersøgelser viser, at der bliver mere fokus på salg og mindre tid til rådgivning, med de risici for fejlmedicinering, det medfører.

Mange lokale apoteker og udleveringssteder vil lukke
– En anden aktør vil ikke opretholde lige så mange apoteker eller lige så mange udleveringssteder, som vi kender i dag. Og mange byer med apoteker vil rent markedsøkonomisk blive fundet uinteressante. Det kan forventes, at en liberalisering af apotekermarkedet vil betyde, at godt 40 apoteker og 180 udleveringssteder vil forsvinde. Det vil være et stort tab for folk i landdistrikter, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikternes Fællesråd frygter samtidig, at en liberalisering af markedet kan få den konsekvens, at flere ”medicin-butikker”, vil konkurrere i samme nærområde, og at de kun vil føre de mest efterspurgte medicintyper, hvilket vil skade befolkningens nærhed til medicin.

– Hvorfor skal befolkningen i landdistrikter have en sundhedsfaglig dårligere service end resten af befolkningen? Man oplever det desværre allerede i dag, men skal man nu opleve en yderligere forringelse på et så vigtigt område? Hvad med alle de ældre, som er afhængige af specialmedicin? Ældre som ofte er mindre mobile og er afhængige af ekstra rådgivning og nærhed til udleveringsstedet. De danske medicinpriser er i forvejen under gennemsnittet i Europa, så det kan forekomme lidt underlig, at man vil tage fat i dette område og skabe en serviceforringende liberalisering, udtaler Steffen Damsgaard.

Kontakt med minister
Landdistrikternes Fællesråd har udbedt sig et møde med Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen bl.a. med henblik på at drøfte denne problemstilling. Det er nemlig ikke de sundhedsfaglige argumenter i Sundhedsministeriet, der driver tanken om liberalisering, men derimod ønsker fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.