Læger bør påtvinges at slå sig ned i yderområder

[JP] Hvis ikke de praktiserende læger kan finde ud af, at slå sig ned i yderområder og dække hele landet må der en central styring til. En måling fra Rambøll Analyse Danmark for Jyllands-Posten viser, at 51 pct. af danskerne støtter tanken, mens omkring 39 pct. afviser styringen af lægernes frie ret til at købe praksis, hvor i landet de har lyst.

– For patienterne vil det være en klar fordel, at man fra centralt hold kan sikre lægedækning i de områder, hvor lægerne ikke automatisk slår sig ned. Det kan være i geografiske yderområder som Hvide Sande, men det kan også være i byområder, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter til Jyllands-Posten.

Sammenbrudte overenskomstforhandlinger
Et centralt spørgsmål i de sammenbrudte overenskomstforhandlinger mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner er netop retten til at bestemme lægers placering.

Regionens topforhandler, Jens Stenbæk (V), siger følgende om meningsmålingernes resultat: – Det tager jeg som udtryk for, at folk lægger mere vægt på, at vi får bedre redskaber til at styre lægedækningen, end på om lægerne som liberalt erhverv har det sidste ord, siger han til Jyllands-Posten.

PLO formanden Henrik Dibbern, tolker ikke målingen som en opbakning til Danske Regioner.

– Jeg tror ikke, at det er fordi, borgerne specielt gerne vil have regionerne til at løse problemet. De vil bare gerne have, at problemet bliver løst, siger han og håber, at den manglende lægedækning fortsat kan løses i et samarbejde med regionerne. Et skøn for Danske Regioner fortæller, at der løbende er 100 lægeløse patienter.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.