Kommuner forpligtet til at hjælpe med gradvis afvikling

[Jyske Vestkysten] – Kigger vi på de 21 byer, der har været igennem en markant tilbagegang, så tror jeg, vi skal se på, at der kan være landsbyer, hvor man måske kan fjerne 5-10-15 procent af boligerne over nogle år – og måske endda flere på længere sigt, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, til Jyske Vestkysten.

Anledningen til Steffen Damsgaards udtalelse er en ny undersøgelse, der viser, at en række sydjyske småbyer har mistet op mod hver fjerde indbygger. Undersøgelsen er foretaget af Jyske Vestkysten. I alt har 21 sydjyske byer mistet mellem 10 og 25 procent af deres indbyggere siden 1986.

Blandt årsagerne til tilbagegangen peger Steffen Damsgaard på, at en enkelt virksomhedslukning kan have stor betydning for de små byer, og at almindelig forfald, hvor hverken private eller kommunen rydder op, også trækker i den forkerte retning. Han pointerer i den sammenhæng, at kommunerne har en forpligtigelse til at hjælpe med gradvis afvikling.

Kommunerne arbejder i øjeblikket med planstrategier for de næste fire år, og Steffen Damsgaard peger på, at flere af de små byer skal sættes på skrump. Steffen Damsgaard erkender småbyernes udfordringer, men han er ikke fortaler for den løsning, som foreslås af lektor Jørgen Møller fra Aalborg Universitet, der mener, at man bør lukke de dårligst stillede landsbyer, og at man skal betale borgerne for at flytte.

Læs også: Forsker foreslår folk i småbyer får penge for at flytte

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Kommuner forpligtet til at hjælpe med gradvis afvikling

  1. peter john bruun skriver:

    Husk på at udgifterne er meget små idag til de små samfund. De bliver forstørret når de mennesker der ønsker en tilværelse langt fra en storby bliver tvunget til at flytte.

    Man kunne også lave denne tanke om til en winx2 situation: giv pengene til at bygge nyt på landet. Når penge bruges til at realisere visioner, så får man noget nyttigt at bruge tiden på, istedet for udsigten til at blive deporteret.

    I mellemtiden må de pænt friserede parcelhus havemænd, undgå at køre igennem de forfærdelige landsbyer, i et stykke tid, så deres åsyn ikke bliver forulempet unødigt :o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *