Har forsamlingshuset styr på sikkerheden ved el og gas?

Gasinstallationer i forsamlingshuse er blandt det, som Sikkerhedsstyrelsen vil se nærmere på.

[Sikkerhedsstyrelsen] Sikkerhedsstyrelsen vil i foråret besøge cirka 200 mindre danske forsamlingshuse. Målet er at forebygge el- og gasulykker. Styrelsen vil samtidig gerne give gode råd til et el-sikkert og gas-sikkert forsamlingshus.

Goddag, det er fra Sikkerhedsstyrelsen. Vi vil gerne komme og tjekke forsamlingshusets elinstallationer og undersøge, hvad I eventuelt har af gas.

Sådan en besked vil folkene bag cirka 200 mindre danske forsamlingshuse få i løbet af foråret 2013. Sikkerhedsstyrelsen har nemlig valgt at sætte fokus på el- og gas-sikkerhed i forsamlingshuse. Styrelsens tilsynsfolk vil tilfældigt udvælge forsamlingshuse rundt i landet – og under et besøg tjekke husets elinstallationer og samtidig
indsamle data om eventuelle gasinstallationer i huset.

– Vi har tidligere lavet en forundersøgelse af de mindre forsamlingshuse, og her fandt vi en række problemer, som på sigt kan betyde ulykker og brand. Derfor har vi valgt at sætte fokus på området her i foråret. Det er både for at hjælpe med at få bragt sikkerheden i orden, men også for at få en større viden om el- og gas i husene, hvor der i sagens natur færdes mange mennesker, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Ejeren er ansvarlig
Grunden til, at det er de mindre forsamlingshuse, der får besøg af tilsynet er, at de større forsamlingslokaler har pligt til at have en elinstallationsattest. Her gennemgår en autoriseret elinstallatør hvert andet år, om installationerne er i orden. Men selvom de mindre huse med plads til færre end 150 personer ikke har en pligt til at få lavet en attest, så betyder det ikke, at elinstallationerne ikke skal være i orden.

– Det er altid den juridiske ejers ansvar, at elinstallationerne er i orden og lever op til lovens krav. Det er blandt andet vigtigt at sikre sig, at fejlstrømsafbryderen fungerer, da det er den, der beskytter mod livsfarligt elektrisk stød. Og derfor opfordrer vi til, at man bruger testknappen på afbryderen hvert halve år, så man sikrer sig, at den fungerer. Slår afbryderen ikke fra, så skal man kontakte en autoriseret elinstallatør. På gasområdet er det for eksempel vigtigt at sikre sig, at alle gashaner er afproppede, når de ikke bliver brugt, da det ellers kan føre til livsfarlige eksplosioner, hvis de åbnes ved en fejltagelse, forklarer Mette Cramon.

Ved forårets tilsyn vil Sikkerhedsstyrelsen blandt andet tjekke køkkenområdet, fejlstrømsafbryderen og områder, hvor installationen normalt er udsat for fugt og vand. Derudover vil tilsynsfolkene indsamle oplysninger om brug af gas. Både om hvilken type gas, der anvendes, samt om der er gaskomfurer, terrassevarmere og lignende. Oplysningerne om gas vil blive indsamlet, så styrelsen kan danne sig et overblik over, hvor mange gasinstallationer der er i forsamlingshusene.

– Vi håber samtidig, at vores tilsynskampagne vil få alle ejere og brugere af forsamlingshuse til at tænke over, om der er styr på el-sikkerheden og det samme for gas. Her er det vores anbefaling, at man læser de gode råd, vi har samlet på vores hjemmeside www.sik.dk, men også at man regelmæssigt tjekker de tekniske installationer. Hvis man er i tvivl, kan man finde en autoriseret elinstallatør, autoriseret vvs-installatør eller godkendt kompetent virksomhed indenfor gas og vvs på www.sik.dk/tjek, siger Mette Cramon

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.