Formand: Det er altafgørende at få fibernet ud til alle borgere

LDF's formand og næstformand Steffen Damsgaard og Karsten Gram diskuterer udbredelse af fibernet med Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti (DF). I sit oplæg på konferencen meldte partiformanden ud, at DF er villige til, at staten skal bruge midler til at få rullet fibernet ud i hele landet. Han gør således op med den rene markedsbaserede tilgang. Han fremhævede desuden DF's forslag om, at bredbånd bliver omfattet af bolig-job ordningen samt, at DF er åbne overfor, at penge fra togfonden kan bruges til at udbrede hurtigt bredbånd i markedssvigtede områder.

[LDF] – Det er altafgørende, at vi får fiberbredbånd ud til alle landdistrikter og yderområder. Det er en forudsætning for bosætning, og det er en forudsætning for erhvervsudvikling, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, i et interview i P1-programmet Orientering.  

Interviewet med Steffen Damsgard blev bragt i forbindelse med konferencen: Hurtigt bredbånd til alle – Sådan kommer kommunerne med i kapløbet. Konferencen blev holdt i går den 10. oktober 2013 med Dansk Energi som vært og med Landdistrikternes Fællesråd og Foreningen af kommunale IT-chefer (KIT@) som konferencepartnere.

Hør udsendelsen på P1: Sådan får alle hurtigt internet

Steffen Damsgaards budskab om fibernettets betydning for erhvervsudvikling bakkes op af flere brancheforeninger. I denne uge var Håndværksrådet f.eks. ude i Ugebrevet Mandag Morgen og sige, at flere af foreningens virksomheder stiller krav om adgang til hurtig
bredbånd, før de placerer sig i et geografisk område.  

Behovet bliver større og større
En undersøgelse fra Dansk Energi viser også, at hurtigt internet spiller en afgørende rolle i forhold om folk ønsker at bosætte sig i et område.
 
– Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at en tredjedel af de mennesker, der flytter i dag, de spørger ind til, hvor god en internetforbindelsen er, og det er altså en fremgang fra sidste år, hvor det kun var en fjerdedel, siger afdelingschef Thomas Krogh fra Dansk Energi. 

Og som Steffen Damsgaard påpeger i interviewet, så bliver behovet for fibernet bare større og større i fremtiden. – Her på konferencen har vi hørt, at i 2012 har man i gennemsnit i en husstand med et par børn ti enheder, der skal være online. Om 10 år forventer man, at man er oppe på 50 i samme familie, så der bliver endnu behov for en ordentlig opkobling, så man kan være online.   

Vigtigt at holde fast i visionen
Hvordan der skal skabes finansiering til at få rullet fibernet ud i hele landet, er der forskellige bud på. Et kunne være, at man ligesom i Sverige kan trække en del af udgiften fra i skat, når borgere vælger at tilslutte huset til fibernet, der løber ude i vejen. Det kunne også være en ekstra afgift på internet til forbrugerne, som så skulle bruges til at rulle fibernet ud til alle afkroge af landet.

– Hvordan modellen skal være, det skal jeg ikke gøre mig klog på lige nu. Det vigtigste er, at vi holder fast i visionen. Lynhurtig bredbånd til alle, og der er fibernet en vigtig forudsætning, afslutter Steffen Damsgaard.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.