Fødevareklyngen skaber flest arbejdspladser i landdistrikter og yderområder

[Landbrug og Fødevarer] Landbruget og fødevareindustrien beskæftiger flest mennesker i de tyndest befolkede områder af Danmark. Det viser en ny analyse som Landbrug & Fødevarer har lavet på baggrund af tal fra Danmarks statistik. 

Hele fødevareklyngen skaber på landsplan omkring 183.000 arbejdspladser. I gennemsnit er 16,6 pct. af alle arbejdstagere i landdistrikter og yderområder, der er beskæftiget i det private erhvervsliv, i arbejde indenfor fødevareklyngen.

Tallet er så højt, at ingen andre enkelt erhverv beskæftiger så mange mennesker i Udkantsdanmark, så her er fødevareklyngen den største arbejdsgiver.

Stadig uudnyttet potentiale
I L&F er formand Martin Merrild positiv over det høje tal, men mener samtidig, at der er mere uudnyttet potentiale for fødevareklyngen i land- og udkantskommunerne.

– Fødevareklyngen leverer jobs til områder, hvor beskæftigelse er lav, og det kan vi naturligvis kun være stolte af. Den kedelige sandhed er, at det vil blive sværere og sværere at skaffe beskæftigelse i yderområderne, hvis der ikke gøres noget. I fødevareklyngen er der uudnyttede muligheder for øget beskæftigelse, men det kræver at rammevilkårene for klyngen forbedres, siger Martin Merrild.

Han påpeger, at regeringens Vækstteam for fødevarer også anser ufleksibel regulering og kontrol som en stor hæmsko for øget vækst og beskæftigelse, og at Natur og Landbrugskommissionen ligger op til en revidering forskellige miljøreguleringer, der spærrer for en øget produktion.

– Hvis vi tager et helt standart eksempel, så venter alt for mange landmænd på deres miljøgodkendelser. Der forhindrer dem i at udvide produktionen og derved skabe flere arbejdspladser enten direkte eller indirekte. Hvis processen gik hurtigere, ville jobskabelsen og jobfastholdelsen også gå hurtigere. Heldigvis har både Natur og Landbrugskommissionen og Vækstteam for fødevarer rettet fokus på reguleringsproblemerne, så forhåbentlig vil det få myndighederne til at handle, slutter Martin Merrild.

Læs analysen Fødevareklyngen og Udkantsdanmark

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.