Energiforlig må ikke medføre flere forladte huse i landdistrikterne

[LDF] Folketingets partier forhandler lige nu om et nyt energiforlig. Forhandlingerne skal ende ud med en plan, som skal målrette Danmarks energiforbrug og energiproduktion i de næste mange år.

Det forventede forlig kan få stor betydning for landdistrikter og yderområder. Konsekvenserne kan blive store, da langt de fleste ejendomme i de mindre landsbyer og på landet ikke har kollektiv varmeforsyning, men er afhængig af egen varmesystem, fx oliefyr.

Risiko for forbud mod oliefyr 
Som det ser ud nu, er oliefyr ved at blive forbudt. Man lader ikke en forventet olieprisstigning gøre det til forbrugernes eget valg, hvilken opvarmningsform man vil vælge i fremtiden. Et forbud mod oliefyr vil ramme ca. 350.000 husstande. Det er en betragtelig del af bofolkningen, og heraf formodes den overvejende del at ligge i landdistrikter og yderområder.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard håber, at man tænker sig godt om i det kommende energiforlig, så det ikke er befolkningen i landdistrikterne, der bliver tabere, men at der skabes et forlig, som ikke driver folk i små landsbyer og på landet fra hus og hjem!

Statsgaranterede lån til energieffektivisering
En mulig løsning, som er nævnt politisk, kunne være muligheden for attraktive og favorable lån til at etablere andre varmekilder, såfremt nye oliefyr bliver forbudt.

Det skal være ordninger som yder belåning til fyr der anvender biomasse, eller til jordvarme etc. Belåningen er altafgørende, idet folk på landet og i landsbyer flere og flere steder er afskåret fra realkreditlån ud fra bevidste fravalg af områder og prisklasser hos realkreditselskaberne.

Der må nødvendigvis være tale om statsgaranterede lån som kan ydes billigt som fuldfinansiering af energiinvesteringen til alle husejere på landet og i små landsbyer uden kollektiv varmeforsyning, hvor ejere er interesserede i at udskifte oliefyret med varmekilde på biomasse eller endda neutrale energiløsninger som fx jordvarme.

Hvis man laver forbud mod oliefyr, så er det et nødvendigt tiltag at yde den finansiering til energi-omstillingen på landet og i små landsbyer, som skal betales tilbage af de besparelser der kan opnås. Selvom der er besparelser ved omstillingen af energivalg allerede i dag, så er der mange realkreditselskaber og banker der siger nej til at finansiere så store investeringer i huse på landet og i landsbyer.

Forslag om LanddistriktsEnergi
Landdistrikternes Fællesråd har med udgangspunkt i forslag ”LanddistriktsEnergi” fra lokale ildsjæle lavet en model, hvor man med tålmodig kapital fra staten og andre aktører faktisk kan energirenovere hele ejendomme på landet og i landsbyer. Det er dog et forslag, der endnu ikke er opprioriteret blandt landspolitikerne som løsningsforslag til en gennemgribende energirenovering i landdistrikterne.

Landdistrikternes Fællesråd ser frem til det kommende energiforlig, som forhåbentlig ikke vil gå ud over borgerne på landet og i de små landsbyer uden kollektiv varmeforsyningsmuligheder.

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Energiforlig må ikke medføre flere forladte huse i landdistrikterne

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 10. februar 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *