Dagli´Brugsen tager lokalt ansvar

[Dagli’ Brugsen] Fra oktober fjernes den eneste konkurrencefordel de små, lokale dagligvarebutikker har haft. Den sidste rest af lukkeloven fjernes og alle butikker må holde åbent hver søndag, skriver Dagli’ Brugsen på deres hjemmeside.

Det vil flytte omsætning for over en milliard kr. fra de små byer til de store. Det giver en ny udfordring for lokalbutikkerne, der ofte er den sidste tilbage i byen.

For at imødegå den udvikling investerer Dagli´Brugsen og ejerne – FDB og brugsforeninger – et millionbeløb i den fremtidige overlevelse. Samtlige 375 uddelere har i år gennemgået den såkaldte ”borgmesteruddannelse.”

”Ideen er at vi vil mobilisere alle kræfter for at styrke Dagli´Brugsen som det lokale omdrejningspunkt og mødested,” siger kædedirektør Niels Karstensen, Dagli´Brugsen.

Som eneste dagligvareforretning med tillægsfunktioner som posthus, medicinudlevering, håndkøbsudsalg mv. er Dagli´Brugsen det allerede i bred forstand. Men sammen med ejerne, de medlemsvalgte butiksråd og bestyrelser, foreninger og borgere vil butikken skabe endnu flere kundeaktiviteter, der kan øge sammenholdet i de lokale samfund.

”Vores uddelere vil som en god gammeldags ”borgmester” tage ansvar for byens borgere. Det sker for eksempel ved, at byens bibliotek rykker ind i Dagli´Brugsen og ved at lave flere arrangementer, fra temaaftner om mad og økologi til vinsmagninger og workshops om bagning. Kun fantasien sætter grænser. Som en af vores meget aktive uddelere har sagt det: Vi adskiller os fra de andre på markedet ved at give en del af vores overskud tilbage til samfundet,” siger Niels Karstensen.

Han har præsenteret projektet for Minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen (S), og håber, at ministeren kan se perspektiverne for de mange mindre byer, hvor den sidste dagligvarebutik mange steder er livsnerven.

”Da Dagli´Brugsen blev grundlagt for 20 år siden – samlet af de mindre butikker, som ikke var kommet med i SuperBrugsen – spåede alle eksperter at butikker med vores størrelse ville gå lige lukt i butiksdøden. Men takket være muligheden for at holde søndagsåbent og en stor lokal indsats, har vi gjort spådommene til skamme. Nu fjernes vores eneste fordel. Men i stedet for at sætte os over og klynke over politiske beslutninger, går vi mere offensivt og optimistisk til værk. Derfor tror og håber jeg, at det fremover kommer til at syde af spændende aktiviteter omkring vores lokale butikker.

Vi skal nok lade være med at gå de rigtige borgmestre i bedene. Men vi vil gerne gøre en ekstra indsats for at bevare livet i de mange mindre byer, hvor vi har vores butikker,” siger Niels Karstensen.

Dagli´Brugsen består af 375 butikker med en samlet omsætning på omkring ni milliarder kr. De fleste er ejet af lokale brugsforeninger, den resterende del er ejet af Coop, der igen er ejet af FDB og de 1,8 million medlemmer.

Noget tyder på, at tiden er rigtig til en ekstra indsats for det nære og lokale. Samtidig med at discount vinder frem, har Dagli´Brugsen mod alle odds præsteret en markant fremgang i markedsandel det seneste år.

”Vi tror, at stadig flere danskere er bevidste om det nære og det lokale som en modpol til det store og strømlinede. Og selv om der samlet set vil blive flyttet omsætning fra små til store butikker, når de store udvider deres åbningstider, så har vi et våben, de ikke har: Vores uddelere og medarbejdere, der kender deres kunder, og som sammen med de lokale medlemsvalgte kan skabe aktiviteter, der kan styrke det lokale sammenhold. I gamle dage sagde man: ”Vi mødes i Brugsen”. Og det skal vi fortsat gøre,” siger Niels Karstensen.

(Dagli’ Brugsen er A-medlemmer af Landdistrikternes Fællesråd)

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.