CRT vil sætte ny dagsorden omkring fraflytning

[CRT] Fraflytning af unge er på Bornholm og i andre udkantsområder hidtil blevet set som et dræn af ressourcer. På Bornholm vil Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) bidrage til at skabe en ny dagsorden ved at skabe fokus på, hvilket aktiv de unge fraflyttede bornholmere udgør for deres ø.

– Normalt ser man de fraflyttede unge som et dræn af ressourcer på Bornholm, men vender man blikket, kan vi se dem som en aktiv ressource, som kommer her til i perioder, laver noget, vi alle sammen kan være rigtig stolte af og giver noget energi tilbage til øen, fortæller Lene Rømer, projektleder på Center for Regional- og Turismeforskning (CRT).

Projektet ’Mit hjem er hvor mit hjerte er’ skal sætte fokus på, synliggøre og understøtte de ressourcer, som unge fraflyttede repræsenterer og anvender aktivt for eksempel gennem sociale og kulturelle aktiviteter i de lokalområder, de oprindeligt stammer fra.

Projektet er et udviklingsprojekt mellem Norge, Island og Danmark og bygger på et 10-årigt kulturelt samarbejde mellem Vesterålen i Nordnorge og Østisland. Et af projektets mål er at afdække de metoder, der er anvendt i Vesterålen til kortlægning af de ressourcer, som fraflyttede unge rummer.

Denne ressourcetænkning kaldes ’Tilbakestrøm’, og de unge, der vender tilbage i en kort eller længere periode for at sætte deres viden og initiativ i spil, kaldes ’Tilbakestrømmere’. – Det viser sig, at fordi man ikke tvinger en tilbageflytning ned over de unge mennesker – et krav om, at de skal slå sig ned for tid og evighed – men blot komme og vise, hvad de kan, så er der faktisk flere end oprindeligt antaget, der slår sig ned der, fortæller Lene Rømer om erfaringerne fra Norge.

Hjerterne banker stadig for Bornholm
– Jeg elsker Bornholm, og jeg elsker, at man kan gøre en forskel for ungdommen på Bornholm ved at lave sådan noget som Wonderfestiwall. Vi kan lave en hel masse fede ting, fordi der er masser af muligheder, fortæller Sarah Marie Jensen.

Hun er oprindelig fra Svaneke og nu bosat i København, men fortsat dybt engageret i at arrangere events for unge på Bornholm heriblandt én af de nye stjerner på den danske festivalhimmel – Wonderfestiwall, som fra 22.-25. august 2013 finder sted på Bornholm for 6. gang.

Festivallen blev i sin tid startet op af en håndfuld såkaldte eksilbornholmere. Kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem, som fandt sted første gang i 2009, er endnu et eksempel på en event, hvor fraflyttede bornholmere, hvis hjerter stadig banker for Bornholm, arbejder med at skabe aktivitet og liv på deres fødeø.

Spørgeskemaundersøgelse og studietur
Projektet skal bl.a. kortlægge de ressourcer i aldersgruppen 20-35 år, der er tilgængelige for Bornholm. På øen findes der allerede en lang række events og tiltag, der er initieret af unge som er opvokset på Bornholm. Derfor er det vigtigt at skabe et overblik og synliggøre, hvor megen energi og hvor mange ressourcer, der egentlig er tilgængelige til udvikling af et yderområde som Bornholm.

CRT har skudt projektet i gang med et opstartsmøde for projektparterne. Næste skridt er en stor spørgeskemaundersøgelse, en studierejse til partnerne i Vesterålen og endelig en workshop, der skal visualisere Bornholms kreative ressourcer.

Projektet er finansieret af Nordisk Ministerråds Demografiprogram med kr. 500.000,-.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.