Brudstykker fra Landdistriktskonferencen – dag 2

[LDF] I sidste uge bragte vi noter fra oplæggene på Landdistriktskonferencens dag 1 til dem, der ikke selv var tilstede. I denne uge følger vi op med noter fra oplæggene på dag 2.

Oplæg ved virksomhedsledere, der har bidraget til at skabe lokal vækst gennem udvikling og iværksætteri. 

Birgitte Juhl Svensson, Havnedirektør i Hanstholm Havn
– Har ingen baggrund indenfor havne, men forstand på udvikling.
– Planen ‘Vilje til vækst ‘ blev præsenteret i 2009. Det er en plan til 1 1/2 mia. kr.
– Borgerne har været inddraget rigtig meget i hele processen, så nu er det alles plan og ikke bare havnens eller direktørens plan. Der er 120 % opbakning til planen. Selv der jo kommer mange vindmøller, var der ikke indsigelser, da planen var i høring, fordi borgerne har været inddraget fra starten.
– Selvom Hanstholm er DKs største fiskerihavn, gør kvoterne, at man i år kun må fange 10% af det man måtte sidste år. Så derfor man satser på nye forretningsområder.
– Man satser nu på vindmøller og på, at alle pengene bliver i Hanstholm, så kan man bedre leve med de gener, det giver.
– Projektet udnytter den unikke placering, der ligger langt fra byen, tæt ved Norge og offshoreområder.
– Der bygges nye ydermoler, der giver mulighed for nye forretningsområder.
– Havne er i dag en vigtig Dynamo for hele erhvervslivet.
– Der er i dag 1600 arbejdspladser forbundet med Hanstholm Havn.
– Udvidelsen vil komme til at betyde 355 mio. kr. om året i indkomst og skat.
– Det vil ikke kun komme Thisted Kommune, men også nabokommuner til gode.
– Satser på små 400 Arbejdspladser efter udvidelsen.

Britta Tarp, grundlægger af Skarø IS
– Skarø er 2 kvadratkilometer stor, og der bor 37 personer.
– Britta startede med at lave is for hyggens skyld. Nu er det en lille virksomhed med 3,5 ansatte.
– Skarø IS har et produktionslokale på 30 kvadratmeter. Vil gerne lave is med naturen som smag. Laver isen med birkesaft, som tappes på Skarø. De tapper ca. 10 liter pr. træ pr. dag. De bruger også sukkertang.
– Skarø IS laver tre specialiteter: Økologisk gourmetis, specialdesignet is og økologisk soffis.
– Isen har kun 2% fedt.
– De har en lille præsentationsvidoe fra Skarø, der på engelsk reklamerer for unikke lokale fødevarer af høj kvalitet, og at de laver is til Noma.
– De har indtil nu importeret sukkertangen, men arbejder på at få godkendelse til at bruge den tang, de tager op fra havet omkring Skarø.
– Der er både fordele og ulemper ved at bo på en ø, men det giver flest fordele. Det giver ro og fordybelse til at kunne tænke store tanker og få ideer til innovative områder, man kan gå i gang med.
– Det er en udfordring, men det er er også det, der gør, at man har lettere ved at brande sig, fordi en så lille ø med en produktion er interessant i hele verden.
– Man skal kunne være en del af lokalsamfundet, ellers bliver det svært.
– Skarø IS eksporteres til det meste af verden.
– Laver specialis til Singapore Airlines.

Vækst og udvikling med afsæt i lokalt producerede fødevarer v/ Søren Wiuff, landmand og leverandør af grøntsager til restaurant NOMA mfl.
(desværre kun få noter)  
Søren Wiuff har en gård ved Gislinge i Lammefjorden, hvorfra der udgår nogle af landets bedste grøntsager. Det gælder lige fra rodfrugter til ukrudtsplanter og meterhøje porre- og majsplanter. Desuden dyrker han de meget kendte asparges, som har gode næringsforhold i Lammefjordens lette, mineralholdige sandjord. Søren Wiuff er leverandør til flere gourmetrestauranter.
– Søren Wiuff der producerer bl.a. lokale fødevarer til Noma. Uden Lammefjorden eksisterede Noma ikke. Og uden Noma eksisterede Lammefjorden ikke.
– Søren Wiulf fortæller om, hvordan de kom i gang, specielt med asparges.

 

 


 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.