Anden etape af landsbyplanerne ser snart dagens lys

[Esbjerg Kommune] Esbjerg Kommune godkender nu anden etape af landsbyplaner, der rummer ideer til den fremtidige udvikling af kommunens større landsbyer. Planerne er resultatet af et tæt og konstruktivt samarbejde med landsbyernes Lokalråd og eksterne konsulentvirksomheder.

I 2010 præsenterede Esbjerg Kommune de første 7 af i alt 21 landsbyplaner. Netop nu lægges der så sidste hånd på godkendelsen af anden etape af landsbyplaner, der omfatter landsbyerne: Vester Nebel, Guldager Kirkeby, Mandø by, Vilslev-Jedsted, Roager, Farup og Vejrup. Planerne blev d. 3. og 4. oktober i første omgang godkendt i henholdsvis Teknik & Forsyningsudvalget og Plan og Miljøudvalget, og sendes efterfølgende til endelig godkendelse i Byrådet.

Landsbyplanerne er resultatet af Byrådets ønske om at samle lokalsamfundenes idéer og visioner i et idékatalog, der fremover kan danne baggrund for en videre fysisk og æstetisk planlægning og udvikling af landsbyerne.

”Landsbyplanerne er resultatet af et meget frugtbart samarbejde mellem politikere, lokalsamfund, eksterne konsulenter og kommunens administrative personale. Arbejdet med planerne har dermed været et godt eksempel på synergien ved borgerinddragelse, og en stor del af æren for planernes indhold og ideer ligger hos borgerne i kommunens landsbyer”, udtaler John Snedker, formand for Plan & Miljø udvalget.

Planerne er udarbejdet på baggrund af workshopmøder de enkelte landsbyer. Mens der i forhold til arbejdet med de første 7 byer kun blev afholdt møder med lokalrådene, var borgermøderne i forbindelse med anden etape åbne for alle interesserede. Dermed opstod muligheden for at få alle landsbyernes ildsjæle involveret, hvilket resulterede i langt flere gode og konstruktive ideer og indspark til planerne. Den positive og konstruktive dialog med lokalsamfundene har bevirket, at planerne rummer mange flotte og konstruktive forslag til udviklingen i landsbyerne i de kommende år. Der er dog ikke bundet kommunale anlægskroner til realiseringen af planernes projektforslag.

”Det har siden begyndelsen af samarbejdet med lokalrådene været et mål med landsbyplanerne, at de skulle have en form og et indhold, så de efterfølgende kunne danne grundlag for, at lokalrådet og borgergrupper i lokalsamfundet selv kan gå ud og søge penge til realiseringen af nogle af projekterne, for eksempel ved at søge om tilskud hos de lokale aktionsgrupper (LAG)”, udtaler Kim Madsen, formand for Teknik & Forsyningsudvalget.

Også John Snedker understreger, at det i dialogen med landsbysamfundene har været vigtigt at præcisere, at Landsbyplanen ikke er et bindende planredskab, men en idésamling: ”Vi vil dog i forbindelse med næste kommuneplanrevision tage landsbyplanernes ideer og visioner op til vurdering i forhold til eventuelt at indarbejde de forslag, der har en mere planmæssig karakter, som for eksempel nye boligudlæg”.

Arbejdet med tredje og sidste etape af landsbyplaner indledes lige inden jul i år og forventes afsluttet i slutningen af 2012. Den sidste etape vil omfatte landsbyerne: Øster Vedsted, Endrup, Hostrup-Koksspang, Skads-Andrup, Varming, Tarp og Spandet.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *