Ændring af pesticidafgifter kan tvinge højværdiafgrøder ud af Danmark

[Maskinbladet] Skatte-, miljø- og fødevareministeren har netop modtaget et åbent brev fra Brancheforeningen for Frø’s formand Thor Gunnar Kofoed. Her gør han de tre ministre opmærksomme på, at konsekvensen af de ændrede pesticidafgifter kan være, at handel med højværdig-frøafgrøder ryger til udlandet, hvilket vil få negativ betydning for den danske eksport, miljøet og mennesker i de danske landdistrikter, der lever af specialafgrøderne, skriver Maskinbladet.

I brevet skriver Thor Gunner Kofoed bl.a.:
– Brancheudvalget for Frø støtter hovedsigtet med de ændrede pesticidafgifter, nemlig at forbruget føres i retning af større miljøvenlighed. Men da vi erfarer, at der ikke er politisk vilje til at løse de særlige problemer, som forslaget medfører for frøavlen af hvidkløver, engrapgræs, purløg, pak choi/kål og skorzonerod, må vi tage os til hovedet.

– Frøavlere er ganske almindelige landmænd, hvor højværdiafgrøder selv på mindre ejendomme gør det muligt, at opretholde en fornuftig indtjening og dermed holde liv i lokalsamfundet. Dyrkningen sikrer aktivitet, og er et vigtigt bidrag til liv i de danske yderområder. Det er jo netop dette, som alle regeringer i mange år har ønsket – hvorfor så ødelægge grundlaget for disse velfungerende højværdiafgrøder, spørger han i brevet til de tre ministre.

Thor Gunner Kofoed gør desuden opmærksom på, at den danske frøbranche gennem de seneste 15-20 år målrettet har kæmpet sig op blandt verdenseliten for frøproduktion. Men flere udenlandske sortsejere er nu begyndt at vende blikket andre steder hen end Danmark, da de ikke længere har tillid til, at de danske frøavlere kan levere højkvalitetsfrø til en konkurrencedygtig pris.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Et svar til Ændring af pesticidafgifter kan tvinge højværdiafgrøder ud af Danmark

  1. Pingback: Landdistrikterne.dk / nyhedsmail 25. maj 2012 | Lokalråd 4262 - Et lokalsamfund i udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *