Landdistrikterne skal i arbejdstøjet og sikre levende bymidter

Vi er glade for at være blevet inviteret med i det partnerskab for levende bymidter, som Erhvervsminister Simon Kollerup har nedsat på vegne af regeringen. De kommende år skal vi i partnerskabets regi finde frem til nye løsninger og konkrete anbefalinger til, hvordan vi fastholder og udvikler levende bymidter i mindre og mellemstore byer landet over.

Duften af brød fra bageren strømmer ind over de små borde, som den lokale café har placeret foran deres facade. Overfor bliver lokalt produceret håndværk og fødevarer udstillet side om side med andre butikkers fine kjoler og flotte jakker til de forbipasserendes fristelse. På vejen gennem bymidten mødes naboer, kolleger og forældre med børn i samme lokale skole.

Sådan ser et udsnit af det ideelle billede af bymidten i mindre og mellemstore byer landet over ud.

Men for tiden krakelerer billedet mange steder. For bymidter over hele den vestlige verden er under pres fra blandt andet borgernes stigende nethandel, der rømmer butikkerne for besøgende.

Alle os i landdistrikterne kender værdien af en levende bymidte. Blomstrende gågader og levende bytorv er ikke alene med til at sikre lokale mødesteder og dermed sammenhængskraft og sammenhold, de giver også byen livgivende puls. De er garant for mange af de arbejdspladser, som vi har hårdt brug for og værner om.

Samtidig er bymidten et udstillingsvindue for et helt lokalområde. Her kan området fremvise alt det, man er særligt gode til – såsom lokalt producerede produkter og fødevarer og dermed ramme både turister og potentielle tilflyttere. Det er med til sikre, at butiksejere og handelsdrivende kan sikre deres kerneopgave – nemlig at drive en forretning, der hænger sammen.

Med andre ord er levende bymidter helt centrale for landdistrikternes fortsatte liv.

Derfor er vi glade for at være blevet inviteret med i det partnerskab for levende bymidter, som Erhvervsminister Simon Kollerup har nedsat på vegne af regeringen. De kommende år skal vi i partnerskabets regi finde frem til nye løsninger og konkrete anbefalinger til, hvordan vi fastholder og udvikler levende bymidter i mindre og mellemstore byer landet over.

I landdistrikterne ved vi, at udviklingen ikke kommer af sig selv. Vi er vant til at trække i arbejdstøjet og skabe den selv. Arbejdet med at udvikle og fastholde levende bymidter helt lokalt kommer til at involvere os alle sammen – borgmestre, borgere og lokale erhvervsdrivende. Det er et arbejde, vi skal løfte i fællesskab.

Heldigvis er det sådan, vi arbejder allerbedst ude i landdistrikterne. Vi glæder os til at komme i gang!

Indlægget er tidligere bragt Avisen.dk

 

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail