Yderområdernes nye muligheder!

Det er meget positivt og opløftende at kunne læse at Miljøminister Troels Lund Poulsen og Skatteminister Kristian Jensen nu er ude med konkrete forslag som vil løsne de snærende bånd vedrørende bl.a. kystzoner og planloven. Det er for sjældent at der er ministre der interesserer sig for os der bor i landdistirkterne og i yderområderne, og prøver at skabe rammerne og forudsætningen for vækst og positiv udvikling.

Det er et stort problem at man ikke må lave bosætning i en afstand af 3 km fra vores kyster. Det hindrer for attraktiv bosætning, for en forskønnelse og positiv udvikling for mange landsbyer inden for denne kystafstand. Det er også et problem for en lang række af vores øer og halvøer, fx Mors og Thyholm.

Det viser ny-tænkning og mod fra Miljøministeren og Skatteministeren, at de nu vil fjerne nogle af de store barrierer der hindrer en positiv landdistriktsudvikling i vores landdistrikter og især i vores yderområder.

Fra Landdistrikternes Fællesråd har jeg længe påpeget problemet med 3 km kystzonerne, og samtidig behovet for en differentieret planlov generelt. 

Det er IKKE de samme udfordringer i Nordsjælland hvor kapitalens råden ville ende med, at alt ville blive plastret til med store boliger og bygninger hvis ikke man begrænsede væksten med lovgivning. Der er helt andre problemer i de fleste yderområder og langs de fleste kyster fx Vestkysten. Her vil det aldrig ende med at alle kyster vil blive plastret til, selvom man åbner loven og giver langt flere muligheder for byggeri. Der er rigelig plads til naturen selvom man tillader byggeri mange flere steder. 

Ved en lovændring vil resultatet blive at flere vil finde det attraktivt at bosætte sig i yderområder, og at boligmassen generelt vil blive højnet.

VI har behov for at få fjernet begrænsninger for vækst og der er stadig hindringer som Ministrene med fordel kan fjerne. I forlængelse af ministrenes forslag til lempeligere lovgivning, bliver næste udfordring at få alle kommuner til at se nye muligheder og åbne mere op for flere bosætningsmuligheder.

De øvrige muligheder for landdistrikterne og yderområderne som ministrene nævner glæder jeg mig til at undersøge nærmere.

Personligt kan jeg ikke se at 300 meter-grænsen (uden byggeri) til kysterne fortsat skal være fuldstændig hellig. Lad os lave nogle forsøg rundt landet hvor man tilpasser byggeriet til naturen og accepterer byggeri indenfor 300 meter grænsen. Jeg ved Danmarks Naturfredningsforening ikke vil acceptere ændringer i vores natur og landskab, men den holdning er ødelæggende for befolkningen i vores landdistrikter og især i vores yderområder. Jeg ønsker muligheder for vækst og udvikling og samtidig bevare og udvikle en god del af naturen.

Mvh. Steffen Damsgaard

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *