Videnskabsministeren gør intet for hurtige fiberforbindelser i yderområder

[LDF] Således er opfattelsen efter den seneste sag fra Læsø, hvor Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen ikke på nogen måde vil hjælpe med at sikre Læsø en fremtidssikret højhastighedsforbindelse. 

Læsø kan være heldige med, at Energinet.dk skal have et søkabel til Sverige, fordi man vil udbygge el-nettets kapacitet mellem de nordiske lande. Læsø kan især være heldige med, at Energinet.dk har deres egen interne kommunikationssystem af sikkerhedsmæssige årsager, som betyder, at man trækker fiberkabler langs de største søkabler.

Den ekstra kapacitet der er i sådan et fiberkabel vil Energinet.dk godt i nogle tilfælde leje ud, men samtidig slår Energinet.dk også fast, at de ikke vil skabe fibernet-infrastruktur for andre fibernetbrugere, de udlejer KUN noget af deres kabler de steder, hvor de ikke selv skal bruge hele kapaciteten.

DET er grunden til, at Læsø i sidste sekund alligevel kan sikres en højhastigheds-fiberforbindelse, når der skal udlægges et nyt søkabel til el til Sverige. 

Det er samtidig nærmest komisk at Videnskabsministeren roser fiberforbindelsen på Læsø, når det er almen kendt, at Læsø har en meget dårlig fiberforbindelse, som slet ikke er fremtidssikret til de hastigheder, som er nødvendige nu og især i fremtiden. 

Det er også vigtigt at slå fast, at vi har rigtig mange yderområder og mange små-øer i Danmark, som har meget dårlig adgang til fiberforbindelser og som heller ikke har udsigt til fremtidssikrede højhastighedsforbindelser, hvis det skal være på markedsvilkår.

Videnskabsministeren holder fast i en fuldstændig markedsbaseret udrulning af højhastigheds-fiberforbindelser i hele landet og klamrer sig til teknologi-neutralitet. Teknologi-neutraliteten er nærmest blevet Videnskabsministerens mantra for at kunne klamre sig til, at alle yderområder skal dækkes trådløst i fremtiden ved udbud af nye licenser og rettigheder til at lave infrastruktur.

 Samtidig vil Videnskabsministeren ikke lave en midtvejsmålsætning på 100 Mbit i hele landet, så vi vil først alt for sent finde ud af, at målsætningen ikke kan opnås i hele landet inden for deadline. 

Så kan man selvfølgelig i 2020 rette op på manglerne, men det vil få fatale konsekvenser for yderområder og små-øerne i mellemtiden!! Man spiller virkelig hasard med udviklingen i yderområder og på små-øerne med denne politik. 

Videnskabsministeren vil ikke hjemtage landdistriktsmidler til at målrette en indsats på at sikre højhastighedsforbindelser til alle yderområder og små-øer. Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at man ikke skal sætte markedskræfterne ud af spil, for det er præcis markedskræfterne, der skal løfte udviklingen i langt størstedelen af landet. Men ved at tro, at markedskræfterne alene kan sikre en fremtidssikret højhastighedsforbindelse i alle yderområder og på små-øer, agerer man ligesom lord Nielson, som satte kikkerten for det blinde øje under et søslag. 

Desværre tror jeg som formand i Landdistrikternes Fællesråd ikke ,at Videnskabsministeren besidder det samme held som Lord Nielson og det skulle være underligt om Videnskabsministeren er den samme, når regnskabet skal gøre op og man vurderer, om man nåede målsætningen på den lange bane. 

Indtil da må yderområder og små-øer se udviklingen sakke bagud på et livsvigtigt område som højhastighedsforbindelser. For Energinet.dk kommer nok ikke med store kabler og redder alle yderområder og små-øer.

 I Landdistrikternes Fællesråd håber vi, at Videnskabsministeren vil tage problemstillingen seriøs og agere i stedet for at være passiv og kun vente på markedskræfterne. Indsatsen for skabe udvikling i landdistrikter og især i yderområder skal vel være sammenhængende blandt alle regeringens ministerier. Hvis det ikke er tilfældet, kommer vi ikke til et godt resultat for vores landdistrikter og yderområder.


Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *