Udkantskommuner sover i teknologitimen

Velfærdsteknologi er løsningen, hvis Danmark i fremtiden skal kunne tilbyde sine ældre medborgere en ordentlig pleje. Men ifølge Ingeniørforeningen halter de små udkantskommuner bagefter, når det gælder indførelse af den nye teknologi. Og det på trods af, at netop disse kommuner står over for de største udfordringer på ældreområdet.

Det skæve Danmark risikerer i de kommende årtier at blive trukket endnu mere skævt, advarer Ingeniørforeningen. For mens de store bykommuner eksperimenterer på livet løs med intelligente hjælpemidler og innovativ indretning af beskyttede boliger, så sover de små udkantskommuner i teknologi-timen.

– Det er godt, at de største bykommuner herhjemme satser på de nye teknologier, der kan gøre ældre mennesker mere selvhjulpne og trygge – og højne livskvaliteten. Men det burde i virkeligheden være de mere pressede udkantskommuner, der tog teten. De løber om ganske få år ind i de største problemer, med flere plejekrævende ældre og færre yngre til at tage sig af dem – både som skatteborgere og som medarbejdere i plejesektoren”, siger formand for Ingeniørforeningen Lars Bytoft.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at andelen ældre over 80 år vil blive fordoblet fra 4% i 2009 til 8% i 2030. Men i økommuner som Læsø, Fanø, Ærø og Langeland vil andelen være op mod dobbelt så høj som landsgennemsnittet. Den samme tendens gør sig gældende i udkantskommuner som Frederikshavn, Lolland og Odsherred.

Ifølge Lars Bytoft skal de pressede udkantskommuner have mulighed for at søge penge og have tilbudt basale redskaber, så de bliver rustet til at løfte fremtidens plejebyrde.

– Der er behov for risikovillige midler målrettet velfærdsteknologi kombineret med brugerdreven innovation, så kommunerne kan igangsætte projekter, der gør borgerne mere selvhjulpne, trygge, mobile og ansvarlige for egne sygdomsforløb, siger han.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *