Ubillig konkurrence truer taxa på landet

Det var et godt møde, som jeg deltog i sammen med omkring 120 taxa-vognmænd fra hele Midt- og Vestjylland forleden i Viborg. Her blev der nemlig sat fokus på et aktuelt og alvorligt problem for mange landsbyer og landdistrikter. Mange steder er der fare for, at den sidste vognmand må dreje nøglen, så store områder bliver uden dækning med taxa døgnet rundt.

Åbenbart skyldes en betydelig del af den dårlige situation, at taxafirmaerne påføres ubillig konkurrence på grund af de såkaldte EP-tilladelsder, som står for Erhvervsmæssig Personbefordring. Den er betydeligt nemmere og billigere at få end en taxabevilling, og der følger ingen særlige forpligtelser med til f.eks. at betjene kunder hele døgnet hele ugen året rundt. Derfor sker det ofte, at EP-vognmændene underbyder taxa-vognmændene på f.eks. transport af patienter.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorenzen, har pænt lovet at tage sagen op med transportministeren, og så må vi se, om det hjælper. Allerede i foråret henvendte Magnus Heunicke, trafikpolitisk ordfører for Socaldemokraterne, sig til Lars Barfoed (K), fordi han var bekymret over fremtiden for taxa på landet og kritisk over for kommunernes brug af regionale trafikselskaber.

Den beskedne reaktion fra ministeren bestod i, at han var enig i betydningen af taxa-betjeningen i de tyndt befolkede områder, men at de lokale taxaer skal tage vare på sig selv og følge udviklingen!

Kaj Møldrup Christensen
Fuglebakken 10, Langå.
formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter
og Fiskeriområder i Region Midtjylland (S).

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *