Skab rammerne for at holde på tilflytterne

Rapport fra Statens ByggeforskningsInstitut (SBI) påviser nu, at over en fjerdedel af tilflytterne til landdistrikter og yderområder flytter igen inden for det første år.

Vi hører sjældent om det, men hvert år vælger tusindvis af danskere at flytte til landets yderområder. Mange af tilflytterne er børnefamilier og ældre par, der kommer fra en storby. Tilflytterne oplever, at børnepasnings- og skoletilbud er utilstrækkelige. Den kollektive trafik er også mangelfuld, og mange synes, der er for langt til læge- og hospitalshjælp.

 Det er hovedrystende, hvis kommunen med den ene hånd forsøger at tiltrække resursestærke børnefamilier og samtidig med den anden hånd nedlægger fx skoler og daginstitutioner, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd. Det går især ikke, når ca. hver fjerde husstand i landdistrikter og yderområder har børn, der bruger skole og daginstitution. 

Der kan udledes mange konklusioner af rapporten, men i den aktuelle situation hvor der sker en massakre på skoler rundt om i kommunerne, og hvor over 300 skoler på landsplan risikerer at lukke, håber Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard, at rapporten vil få kommunerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de lukker velfungerende små skoler af økonomiske hensyn.

Rapporten er længe ventet, for projektleder og seniorforsker Helle Nørgaard fra SBI har allerede været ude med en del-konklusion som påviste betydningen af gode basale rammevilkår i landdistrikter og yderområder, for bosætning. 

Det kan let ende med kommunale besparelser, der vil medføre større udgifter på andre felter end besparelserne. Indbyggertallet i en kommune skal ikke falde med ret mange fraflyttende borgere, inden at det medfølgende bloktilskud pr borger fra staten bliver et større beløb end besparelsen ved en skolelukning, slutter Steffen Damsgaard.

Læs hele rapporten her:
SBI Tilflytning-fraflytning ressourcestærke personer

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *