Opråb til vælgerne

Kære borger og vælger. Husk at stemme til kommunal- og regionsvalget på tirsdag d. 17. november. Det gør en forskel, OM du sætter dit kryds, og ved HVEM du sætter dit kryds.
Kommunalvalg
Der har været analyser fremme, som siger, at landdistrikterne vil tabe indflydelse, fordi der bliver færre kommunalpolitikere i en del kommuner. Andre analyser har spået, at landdistrikterne ikke vil blive så godt repræsenteret i kommunalbestyrelserne, som de blev det ved valget i november 2005. Argumentet er, at vælgerne dengang var mere fokuserede på at stemme lokalt på repræsentanter fra den “gamle” kommune.

Det er dog værd at huske på, at der i en stor del af kommunerne (stadig) er flere vælgere i landdistrikterne end i centerbyen. Man skal altså ikke tro på alle forudsigelser – og ved at sætte krydset det rigtige sted kan vi hver især gøre vores til, at de ikke går i opfyldelse.

Vi skal have de politikere valgt, som ser kommunen som en helhed, og som vil arbejde mest konstruktivt for kommunens landdistrikter samlet set. Jeg ønsker ikke “sognerådspolitikere”, der kun arbejder for at fremme udviklingen i deres eget lille lokalsamfund. Vi skal have valgt politikere, som vil arbejde for en aktiv og helhedsorienteret landdistriktspolitik, og som vil fremme dialogen og samarbejdet med alle kommunens lokalsamfund.

Når krydset skal sættes på tirsdag, bør du derfor overveje hvem af kandidaterne på stemmesedlen, der vil:

  • arbejde for et landdistriktsudvalg med både politikere og lokalrådsrepræsentanter (§ 17 stk. 4 udvalg).
  • bakke op om lokalrådsorganisering i hvert lokalsamfund og overordnet på kommuneplan
  • støtte udarbejdelse af lokale udviklingsplaner for alle lokalsamfundene
  • arbejde konstruktivt sammen med den Lokale AktionsGruppe (LAG’en)
  • se hvert lokalsamfund som helhed og ikke bare automatisk skride til lukning af velfungerende kommunale tilbud i lokalsamfundene
  • støtte op om tiltag som fx Blomstrende Landsbyer og lignende.

Du kan selv tænke på flere vigtige områder i din kommune. Rundt omkring i landet er der mange aktuelle sager, som har betydning for landdistrikterne.  Det er vigtigt, at du har dem i tankerne, når du sætter dit kryds ved kommunalvalget d. 17. november.

Regionsvalg
Dette valg virker mere fjernt for mange end kommunalvalget, men valget er vigtigt, fordi de regionale forhold HAR meget stor betydning overordnet i landdistrikterne og yderområderne.

Regionerne har en landdistriktspolitik og er aktive i forhold til LAG’erne, men de har også ansvaret for overordnede opgaver som sygehuse, kollektiv trafik på tværs af kommuner og regional udvikling via vækstfora. Desuden har de indflydelse på uddannelse via professionshøjskolerne, der uddanner fx lærere, pædagoger, sygeplejersker.

I flere regioner mener befolkningen, at regionspolitikerne ikke har gjort det godt nok. Det mest kendte eksempel er nok Region Midtjyllands placering (eller fejlplacering!) af et nyt hospital i Gødstrup ved Herning. Det dækker ikke befolkningen bedst muligt – og slet ikke i yderområderne! I så fald skulle placeringen have været anderledes! Knap 100 km eller ca. 1,5 times transporttid til akutfunktion er ganske enkelt ikke rimeligt for befolkningen i et yderområde. Afgørelsen om placeringen er dog stadig uvis.

I forlængelse af debatten om sygehusstrukturen kan man sætte spørgsmålstegn ved den demokratiske balance i nogle af regionerne. Har yderområderne overhovedet en chance for at blive hørt i en sag som denne, når de befolkningstætte dele af landet sidder på flertallet i regionsbestyrelserne? Problemet løses ikke ved dette valg, og debatten om regionerne vil helt sikkert fortsætte et stykke tid endnu.

Ved regionsvalget den 17. november er det vigtigt, at du stemmer på en politiker, som du mener, vil kunne gøre en forskel i din region. Jeg vil opfordre til, at du stemmer på en politiker, der har en klar holdning til, hvordan man skaber en balanceret regional udvikling, som også tilgodeser landdistrikterne og yderområderne..


 

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *